Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двама руски журналисти са арестувани по обвинения в "екстремизъм" заради това, че са работили за групата, основана от покойния руски опозиционен политик Алексей Навални.

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат задържани за поне два месеца, докато започне официално съдебно производство срещу тях.

Двамата са обвинени, че са подготвяли видеа за канал в YouTube, управляван от Фондацията за борба с корупцията на Навални, която е забранена от руските власти. Опозицонният политик почина в арктическа наказателна колония през февруари, но екипът му продължава неговото дело.

Габов, който е бил задържан в Москва, е журналист и продуцент на свободна практика. Работил е за множество организации, включително световната информационна агенция Reuters

Карелин, който има двойно гражданство в Израел, е бил задържан в петък вечерта в северната част на Мурманска област в Русия. 41-годишният мъж е работил за редица медии, включително за Associated Press. Бил е оператор на германската медия Deutsche Welle, докато Кремъл не я забранява през февруари 2022 г.

Двамата журналисти са поредните арестувани на фона на репресиите на руското правителство срещу опозиционери и независими медии. Русия прие закони, с които криминализира разпространението на невярна информация за армията или изявления, които се считат за дискредитиращи военните сили. По този начин тя контролира пропагандния си разказ за войната в Украйна.

Редица журналисти бяха вкарани в затвора по-рано тази година и във връзка с отразяването на смъртта на Навални. Движението на Навални е определено като "екстремистко" в страната, което излага служителите и поддръжниците му на съдебно преследване. Повечето от тях са в изгнание или излежават дълги присъди в затвора.

През март фотографката Антонина Кравцова беше арестувана по подобни обвинения в "екстремизъм", след като често отразяваше съдебните процеси срещу Навални за SOTAvision - една от малкото медийни организации, които документират политическите репресии в Русия и която властите смятат за "чуждестранен агент".

Сред другите журналисти, вкарани в затвора от Кремъл, е репортерът на "Wallstreet Journal" Еван Гершкович, който е изправен пред обвинения в шпионаж, които той и американските власти отхвърлят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Още двама души на 22 г. са с опасност за живота

07:33 - 13.05.2024
Важно днес

Путин отстрани военния министър Сергей Шойгу, предложи икономист на поста

Шойгу ще смени секретаря на Съвета по безопасност Николай Парушев.

22:44 - 12.05.2024
Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024