България се изкачи в класацията за свобода на медиите Снимка: © Getty Images

България се е върнала в топ 60 на световната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите.

Държавата е поставена на 59-то място по оценката на пет индикаториа: политика, икономика, законодателство, социални показатели и сигурност.

Това е символично завръщане към нивото от 2008 г. - преди идването на ГЕРБ на власт, след което България постепенно влезе в зона на критично ниска медийна независимост, а "111-тото място" в индекса се превърна в синоним на слабата журналистика.

Въпреки относителното подобрение в класацията - България остава държава с "крехка и нестабилна медийна свобода". Организацията "Репортери без граници" посочват, че малкото независими медии в страната са подложени на натиск.

Класацията се оформя на база на резултатите от общ въпросник, в който журналисти от цял свят дават оценка на професионалната среда и политическата намеса в нея.

Топ 10 през 2024 г. Топ 10 през 2023 г.

1. Норвегия

1. Норвегия

2. Дания

2. Ирландия

3. Швеция

3. Дания

4. Нидерландия

4. Швеция

5. Финландия

5. Финландия

6. Естония

6. Нидерландия

7. Португалия

7. Литва

8. Ирландия

8. Естония

9. Швейцария

9. Португалия

10. Германия

10. Източен Тимор

Какво се казва в анализа за България:

  • Телевизиите (БНТ, bTV, Нова ТВ и др.) и онлайн медиите са двата основни източника на новини в държавата, в която печатните медии постепенно губят влиянието си.
  • Политическата обвързаност на членовете на Съвета за електронни медии негативно влияе върху редакционната независимост на обществените медии, а независимостта на частните медии е заплашена от интересите на техните собственици в други регулирани сектори.
  • Сплашването на журналисти от политици и манипулирането на определени медии за политически цели са редовна практика в България.
  • След 12-годишен спад в медийната свобода в управлението на Бойко Борисов и след повече от едногодишен период на политическа нестабилност, от юни 2023 България имаше относително стабилно правителство, ангажирано с гарантирането на медийната свобода.
  • Цялостната законодателна рамка на страната предоставя минимални стандарти за защита на журналистите, съответстващи на изискванията на Европейската конвенция за човешките права и съдебната практика на Съда в Страсбург.
  • В същото време корупцията, липсата на независимост и слабата ефективност на съдебната система често правят държавата безсилна в случаите на нарушение на медийните свободи.
  • Независимите медии и разследващи журналисти често са подлагани на дела-шамари.
  • Медиите са почти изцяло зависими от приходи от реклама, които до голяма степен се контролира от държавата.
  • Разпределението на национално и европейско финансиране към медиите от правителството не е прозрачно, което улеснява политизираното предоставяне на средства в полза на медии, които подкрепят управлението.
  • Правителството, което пое властта през юни 2023, обяви, че възнамерява да се заеме с този проблем.
  • Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, редовно са заплашвани.
  • Медиите, които специализират в проблемите на малцинствата или са финансирани от фондации от САЩ и Западна Европа, редовно са атакувани с враждебно отношение или кампании за внушаване на омраза.
  • Постоянните заплахи и физически нападения срещу журналисти в България са голям проблем.
  • Ефектът от това насилие - особено срещу репортери извън столицата - се утежнява от нивото на безнаказаност на извършителите на подобни актове. Употребата на сила срещу журналисти от полицията е систематичен проблем, както се видя от безпрецедентното полицейско насилие в края на 2023.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024