Дейвид Гилмор тръгва на първото си турне след 8 г. пауза Снимка: © Getty Images

Легендарният китарист Дейвид Гилмор се готви за първото си турне след 8-годишна пауза, за да представи най-новия си албум "Luck and Strange".

Първите дати от турнето на Гилмор вече са известни: на 9, 10, 11, 12, 14 и 15 октомври 2024 г. той ще свири на сцената на Royal Albert Hall в Лондон.

  • От 9 май ще започнат предварителните продажби на билетите за феновете, които поръчат от официалния му сайт.
  • Масовата продажба на билетите ще се пусне през сайта на лондонската концертна зала и Ticketmaster на 10 май.

Гилмор обаче предупреждава феновете да не очакват да чуят великите парчета на Pink Floyd от 70-те като "Wish You Were Here" или "Comfortably Numb".

В интервю за Uncut музикантът споделя, че няма желание да се фокусира към този период от каталога на групата, а по-скоро би припомнил албумите от 60-те или песни от "A Momentary Lapse of Reason" (1987) или "The Division Bell" (1994).

Без да споменава причините си за дистанцирането си - Гилмор явно прави препратка към периода, в който Роджър Уотърс е главният двигател на групата. Отношенията им са влошени от десетилетия, но напрежението ескалира най-силно заради проруски и антисемитски изказвания на Уотърс в последните години.

"Luck and Strange" включва осем нови песни, както и кавър на "Between Two Points". Песента, на която е кръстен албумът, използва запис на покойния кийбордист на Pink Floyd Ричард Райт, направен през 2007 г. в дома на Дейвид Гилмор.

Две от децата на китариста също участват в създаването на "Luck and Strange" - Романи свири на арфа и пее, а Гейбриъл Гилмор помага с бек вокали.

Съпругата му Поли Самсън е автор на повечето текстове на песните.

Това е първото турне на Дейвид Гилмор от 2015-2016 г. насам. Музикантът имаше само още една поредица от солови концерти през 2006 г. след разпадането на Pink Floyd.

В интервюто си за Uncut той разказва, че при последното си турне е решил да смени част от музикантите си: "Причините бяха няколко - едната беше, че всичко стана прекалено роботизирано, а някои хора щяха да се справят по-добре в кавър банда на Pink Floyd. Затова реших да съберем наистина креативни музиканти и да им дадем малко повече свобода. Сега ще свирим с някои от по-младите музиканти, наред с (дългогодишния басист) Гай Прат и сестрите Уеб, които пееха с Ленард Коен на последните му турнета".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024