Димитър Главчев намеси ДАНС и прокуратурата в сагата с частната болница "Мама и аз" Снимка: © European Union

ДАНС и прокуратурата ще трябва да разследват случая с разрешението за частна болница "Мама и аз", което служебният кабинет издаде на 30 април и оттегли на следващия ден след тежки публични критики.

Сигнал до службите е подал самият служебен премиер Димитър Главчев, който разпореди и отмяната на одобрението за проекта на "Търговска лига".

"Решението на премиера е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта и цели да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение", се казва в позицията на Министерския съвет.

Главчев лично е участвал в заседанието на правителството, на което казусът е поставен от здравния министър Галя Кондева и без каквито и да е критики и въпроси МС одобрява поредната нова частна болница.

Педиатричният ѝ профил провокира много сериозно възмущение от страна на лекари, общественици и партийни лидери заради съмненията в лобистки интерес на фона на все още липсващата Национална детска болница.

Допълнителни критики се появиха и след обявлението на "Търговска лига", че ще се откажат от педиатричните легла в "Мама и аз" - сигнал, че реалната цел на проекта е била да се получи лиценз за отделения по "рентабилни" клинични пътеки, а не за попълване на дефицита в специализираното детско здравеопазване.

Опитът на Главчев да се разграничи от решенията, в които сам е взел участие, предизвика критики от страна на Корнелия Нинова.

"Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено. Сега Главчев дава на ДАНС и прокуратурата сигнал. Срещу кого? Срещу себе си? Срещу министрите си?", пита тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024