Можеш да спреш рекламата със закон - но не можеш да спреш лошия вкус в рекламата

В България можеш да забраниш рекламата на хазарт със закон, но няма сила, която да забрани лошия вкус в цялата останала реклама.

А лошият вкус може да опростачи и сладолед във фунийка с бранд "Фамилия", както се видя по посредствения хумор в новата кампания на Nestle.

През 2024 г. някой е решил за адекватно да разгърне билбордове в София с надписи "Най го обичам, преди да свърши..." до силиконовото деколте на инфлуенсърката Ивка Бейбе (24 г.).

В телевизионния клип на същия сладолед се появява и друга звезда на Instagram-поколението Даяна (27 г.), която се кълне, че "Друго не близва".

"Сезонът на дините", в който българските рекламисти третираха младите жени като секс играчки, уж трябваше да е приключил отдавна.

Някъде по същото времето слоганът "Прекалено съм хубава, за да работя" спря да е смешен и започна да става противен на милениълите и поколението Z.

Не е ясно как световна компания като Nestle, чиито хранителни продукти са насочени главно към деца, тийнейджъри и млади родители, е дала одобрение на този тип "естетика".

Това не е първата реклама на Nestle България с двусмисления слоган "Друго не близвам". Най-безобидният им клип е с момче на тийнейджърска възраст, което предлага на Александра Богданска да я почерпи със сладолед "Фамилия Галакси", а тя му отговаря с "Малък си".

Този път подтекст няма. Фалическите асоциации се "набиват с двеста", както казваше един бивш министър-председател.

В България съществува Етичен кодекс за реклама, който забранява "елементи, които нарушават добрите нрави или могат да се определят като вулгарни или отблъскващи според общоприетите морални норми".

  • Търговската комуникация не трябва и да "промотира прекалена податливост на сексуалността".
  • Специална грижа следва да бъде полагана при търговската комуникация, насочена към деца и подрастващи.
  • "Такава комуникация не трябва да подкопава общоприетите правила за благоприличие и обществено поведение", пише в Етичния кодекс.

Самите рекламодатели са тези, които трябва да залагат стандарти за качество на цялата индустрия. Не просто да не плащат за дебелашки шегички, а да изискват отговорно поведение от лицата си.

Критичната обратна връзка, която се вижда навсякъде в социалните мрежи, би трябвало да накара и инфлуенсърите да се замислят за собствените си избори.

И да се научат, че имат право и да отказват предложения за глупави реклами, защото има голяма разлика между провокация и простотия - а простотията пречи на собствената им кариера.

Ивка Бейбе е известна с YouTube-анкети за сексуалните преживявания на гостите в поп-фолк клубовете на България - таргет на алкохола, енергийните напитки, вейповете и пачките със салфетки. Няма лошо, тя си има публика, която търси точно този вид забавления.

Но с цялото уважение към креативния порив и амбиции на българското инфлуенсърство, в "Най го обичам преди да свърши" няма никаква добавена стойност за Nestle.

Лесно е да си купиш инфлуенсър. Уважение не се купува.

Посредствеността води след себе си дълга опашка на репутационни щети - справка със скандала с Тото и Тити Папазов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024