Краят на 90-те и началото на 2000 г. се превръщат в златната ера на детския телевизионен канал Nickelodeon, който се излъчва по цял свят, включително и в България.

По това време тв мрежата завладява младите зрители, като ги запознава с комедийни таланти, които са деца, точно като зрителите. Аманда Байнс, Дрейк Бел и Ариана Гранде стават популярни имена, а детски предавания като "All That", "Дрейк и Джош" и "Зоуи 101" помагат на Nickelodeon да достигне астрономически рейтинг.

В продължение на почти две десетилетия мрежата доминира не само в детските програми, но и в целия пейзаж на кабелната телевизия.

Нова документална поредица твърди, че поне за част от този успех е платена висока цена.

"Тишина на снимачната площадка: Тъмната страна на детската телевизия" (Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV) изследва тревожни твърдения за малтретиране на деца и друго крайно неподходящо поведениe.

Документалният минисериал на HBO се основава на разследване на Business Insider от 2022 г. на програми, водени от плодовития продуцент Дан Шнайдер, и на подробности от мемоари, публикувани по-рано същата година от бившата детска звезда Дженет Маккърди.

"Тишина на снимачната площадка" показва как културата на мълчание създава работна среда, която застрашава младите актьори. Документалният филм разкрива случаи на сексуално малтретиране, извършено от хора, които са работили с непълнолетните звезди на Nickelodeon.

Журналистката от The Atlantic Хана Джиорджис пише, че "Тишина на снимачната площадка" създава „подреден разказ за проблема, но може би неволно заобикаля някои важни аспекти на този тип насилие".

В първите два епизода е описана средата, създадена от Дан Шнайдер - еднакво токсична и за възрастни, и за деца. Двама бивши сценаристи на "Шоуто на Аманда" с Аманда Байнс казват, че Шнайдер е тормозел служители. Бивши актьори от "All That" си спомнят неудобството, което са изпитвали, когато е трябвало да участват в скечове, пълни с расови стереотипи и сексуални метафори.

Няколко интервюирани описват наложена култура на "респект към Шнайдер", която стига догам, че работещите на снимачната площадка се страхуват да изразят притеснения от случващото се.

Във видео, което е отговор на поредицата, Шнайдер се извинява, че редовно е карал служителки да му правят масаж. Той казва, че му се иска да може да промени „начина, по който се е отнасял към хората“. Признава, че би бил готов да отреже всякакви разстройващи шеги от предаванията си.

Джейсън Хенди, асистент продуцент в „All That“ и „Шоуто на Аманда“, е арестуван за непристойни действия с деца през 2003 г. През 2006 г. се признава за виновен и е осъден на шест години затвор. Но през 2014 г. е задържан по нови обвинения в сексуално насилие. В документалния филм журналистката от Business Insider Кейт Тейлър чете разтърсващи цитати от дневника на Хенди, преди да разкрие, че друг член на екипа на Nickelodeon е арестуван само четири месеци след него. Това е Брайън Пек, треньор по диалози и от време на време актьор във „All That“. Пек е обвинен в 11 случая за сексуално насилие над деца. По две от обвиненията е осъден на 16 месеца затвор.

Най-шокиращото разкритие на продукцията е, че една от жертвите на злоупотреба вече е възрастен, който иска да разкаже своята история. Звездата от „Дрейк и Джош“ Дрейк Бел говори публично за насилието, което е преживял, за първи път. Според разказа насилникът е бил Пек.

Дрейк Бел

Днес на 37 години, Бел обяснява как Пек влиза в живота му, след като двамата се срещат по време на снимките на "Шоуто на Аманда".

Историята на Бел е мъчителна, защото подчертава и как възрастните не са успели да предпазят него и другите деца в студията на Nickelodeon.

"Тишина на снимачната площадка" твърди, че поведението на Пек е част от модел на работа в сериалите на Шнайдер - прескачане на допустимите поведенчески граници зад кулисите и неподходящи сексуални намеци в ефир. В много от епизодите на различните предавания има кадри, които недвусмислено напомнят на порнографски тропи.

Актьорите, които тогава са били деца и участват в документалната поредица, подчертават, че въпреки че други възрастни са присъствали на снимачните площадки по време на инциденти, никой от Nickelodeon никога не се е намесил.

Документалната продукция прави много от историите публични за първи път. Сериалът разкрива начините, по които Холивуд на практика позволява сексуално насилие над деца – и призовава за реформи в индустрията.

Участниците в "Тишината на снимачната прощадка" сякаш повтарят много от чувствата, изразени в подкаста "Dear Hollywood" от бившата актриса на Disney Channel Алисън Стоунър, припомня Хана Джиорджис от The Atlantic.

Преди три години Стоунър описа на какво се дължи често наблюдавания феномен деца, които рано стават звезди, да рухнат по-късно в живота си. По думите ѝ причината е в развиващата от 19-и век насам печеливша система, при която се налага цензура върху вредите, случващи се зад кулисите, и се поддържа мит за амбициозен начин на живот и високи резултати". Когато всичко приключи, "гледаме как млади животи трагично се взривяват.“

В подкаста си Стоунър представя смущаващи лични свидетелства и обсъжда проблеми, пред които са изправени децата актьори - като разпространението на хранителните разстройства, разбитата семейна среда и психологическата тежест на славата. Стоунър също така предлага конкретни стъпки, които индустрията трябва да предприеме, като например да е задължително да и има независим и квалифициран специалист по психично здраве в екипа на всяка продукция.

"Тишина на снимачната площадка", който първоначално излезе в четири епизода, пусна бонус пети, който изследва конкретни решения на проблема, и показва нови интервюта с актьорите след премиерата на сериала.

Шейн Лайънс, бивш член на екипа на "All That", казва, че първо трябва да се започне от актуализиране на законодателството, „така че нито един човек, който е осъден за блудство с деца, да не може да се появи отново на холивудска снимачна площадка“.

Но в закона в Калифорния, където е Холивуд, който регламентира защитата на децата в развлекателната индустрия, има голяма вратичка - той не се прилага, ако родител или настойник присъства с детето си на снимачна площадка.

Документалният сериал показва ясно границите на тази разпоредба – и какъв е залогът тя да остане непроменена. Дори родителите да носят отговорността да защитят децата си, насилниците често прикриват злонамерните си действия от други възрастни. Нещо повече, родителите, които се опитват да се застъпят за децата си, могат да се окажат "виновни" за това, че застрашават кариерата (и самочувствието) на децата си.

Документални продукции описват стряскаща и ужасяваща картина как системните недостатъци на Холивуд отдавна излагат децата на риск, подчертава Хана Джиорджис.

Пропуските на "Тишина на снимачната площадка"

"Тишина на снимачната площадка" също има своите недостатъци. Сериалът невинаги е внимателен с изображенията на предполагаеми жертви или на бивши деца звезди, особено тези, които са избрали да не участват в проекта. Аманда Байнс е ключова част от възхода на Nickelodeon, но коментарът в документалния филм за близостта ѝ с Шнайдер и по-къснитете ѝ проблеми с психичното здраве понякога изглеждат като спекулации. Защото Байнс не говори за себе си.

Части от историята на Дрейк Бел също стоят на моменти извън контекст, въпреки силното участие на актьора в сериала. В цялата продукция насилникът Пек е описван като майстор манипулатор - някой, който се е внедрил в живота на Бел, когато актьорът е бил тийнейджър, отчасти като е спечелил доверието на майка му.

Продукцията публикува имената на няколко души от индустрията, които са написали писма в подкрепа на насилника Браян Пек след осъждането му. Но сериалът пренебрегва възможността Пек може да е упражнявал власт над някои на подписалите. А част от тях са се срещали с него, докато самите те са били тийнейджъри. Включването на подробности за възрастта на защитилите Пек би дало ценна информация на зрителите, които се опитват да осмислят случая и как той е бил възприет по онова време.

Дрейк Бел - Quiet on set

Сериалът избягва да засегне и част от живота на Дрейк Бел след малтретирането от Пек. През 2021 г. самият Бел се признава за виновен за разпространяване на вредни за непълнолетни материали, като след потърпевщите е 15-годишно момиче. По това време актьорът е на 31 г. .

Тези пропуски подкопават опита на документалните серии да се изправят безкомпромисно срещу насилието - вместо това представят на зрителите ясно очертани лагери на добро и зло, извършител и жертва.

Един от ефектите идва след премиерата на "Тишина на снимачната площадка". Момичето, което е обвинило Бел за случая от 2021 г., е разкрито с истинското си име, попада под ударите на общественото внимание и фенове на актьора започват да създават видеоклипове в TikTok, посветени на сюжета с насилието. Някои от потребителите намекват, че тя лъже.

Интернет потребители тормозят и бившата приятелка на Бел, която през 2020 г. обвини актьора във физическо и емоционално насилие по време на връзката им – твърдения, които Дрейк Бел категорично отрече като „обидни и клеветнически“. Миналата седмица Бел настоя, че е невинен и по делото от 2021 г. (въпреки че вече се е признал за виновен), докато говореше за "Тишина на снимачната площадка" в подкаст. Това допълнително насърчи феновете му в мрежата.

Бонус епизодът на "Тишина на снимачната площадка" все пак даде шанс на продукцията да отчете тъжния факт, че не е необичайно жертвите на насилие да станат насилници в зряла възраст.

Документалната поредица би имала огромна полза от това да помоли експерт по психично здраве да говори за насилието, проявленията и циклите му, пише Хана Джиорджис.

Защитата на децата в Холивуд и извън него е колективно усилие, което изисква сериозно ангажиране дори с най-неудобните истини. "Тишина на снимачната площадка" направи една важна стъпка в тази посока, но има още много неща за вършене, завършва журналистката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024