Още 8 големи медии ще съдят OpenAI за злоупотреба с авторско право Снимка: © Getty Images

Осем големи регионални вестници от САЩ с общ собственик са завели дело срещу създателите на ChatGPT - OpenAI и Microsoft.

Медиите твърдят, че компаниите зад чатбота с изкуствен интелект са злоупотребили с авторските им права, като използват техни журналистически публикации без разрешение и без заплащане.

Жалбоподателите са "Ню Йорк Дейли Нюз", "Чикаго Трибюн", "Орландо Сентинел", "Саут Флорида Сън Сентинел", "Сан Хосе Мъркюри Нюз", "Денвър Поуст", "Ориндж Каунти Реджистър" и "Сейнт Пол Пайъниър Прес".

Това са някои от най-силните регионални всекидневници, притежавани от инвестиционната компания Alden Global Capital - втория по големина издател на вестници в Съединените щати след Gannett.

Това е поредната съдебна атака срещу OpenAI, от чиято развръзка ще зависи и бъдещето на захранването на големи езикови модели с бази данни.

Наскоро New York Times заведе сходен иск, а ако претенциите им бъдат признати за легитимни, обезщетението може да стигне обхвата на милиарди долари.

В деня, в който излезе новината за делото на Alden, OpenAI обяви друг пробив в опита си да уреди въпроса за правата на издателите по взаимно изгоден начин.

Компанията на Сам Алтман сключи споразумение за партньорство с най-известната британска бизнес медия Financial Times.

  • Сделката предвижда ChatGPT да интегрира журналистическите материали на FT в базите си с данни. При търсения в чатбота той ще може да показва цитати, обобщения и линкове към статии на вестника.
  • "Това е важно споразумение, което е признание за стойността на нашата награждавана журналистика и ще ни даде ранни аналитични данни за това как съдържанието се появява през изкуствения интелект", казва Джон Ридинг, главен изпълнителен директор на FT Group.

OpenAI вече има подобни договори с Associated Press и най-голямото европейско медийно издателство Axel Springer, с френската медия Le Monde и испанския Prisa Media (издатели на El Pais).

Axios цитират свой източник, запознат със съдебната жалба на 8-те американски вестника, според който те са решили директно да заведат дело срещу OpenAI, вместо да опитват да договорят партньорство.

В жалбата им се твърди, че ChatGPT и Copilot на Microsoft не само "крадат" публикации без разрешение, но и премахват информация за авторството им - например, като не посочват имената и позициите на журналистите, когато цитират техни статии в отговорите си.

Твърди се още, че двете компании нанасят репутационни щети на засегнатите медии, защото генеративният AI "халюцинира" фалшива информация при някои отговори на запитвания на потребители и приписват неверните твърдения на "Денвър Поуст" или "Чикаго Трибюн".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024