Сандвич с риба или вечеря в La Rotonde? Връзката на Макрон и Шолц минава през кухнята

Къде бихте завели важен гост от чужбина, ако искате да го впечатлите с най-добрата местна кухня?

Ако сте Еманюел Макрон и сте домакин на германския канцлер Олаф Шолц - изборът е любимият ресторант на президента, историческата La Rotonde на площад "Пикасо" в Монпарнас, която може да се похвали с клиенти от нивото на Ърнест Хемингуей и Симон дьо Бовоар в най-силните си години.

Снимката на двамата правителствени ръководители със съпругите им Брита Ернст и Брижит Макрон обиколи социалните мрежи.

Politico твърди, че визитата на Шолц в Париж не е била обявена предварително, а вечерята му с френския президент се е провела без участието на политически съветници. Срещата се тълкува като възможност за размяна на мнения между двамата лидери преди посещението на Си Дзинпин във Франция (Олаф Шолц наскоро беше в Пекин).

Интересът към снимката обаче провокира и сравнения с начина, по който германският канцлер беше почерпил семейство Макрон с традиционно северно "гостоприемство" през октомври 2023 на съвместно заседание на двете правителства.

Тогава нямаше бели покривки и чаши за бяло вино, нямаше приглушена светлина и картини на Модиляни. Ястието се сервираше в хартиена кесия и трябваше да се яде на крак.

Менюто включваше Fischbrötchen - сандвич с маринована риба, лук и кисели краставички. Фоторепортерите бяха засекли доста смешни физиономии на Макрон, докато се опитва да отхапе и преглътне храната.

Журналистът Ханс фон дер Бурх публикува двете снимки с ироничния коментар как изглежда поканата за хапване навън с "приятели" в Германия и във Франция.

Сравнението му предизвика и реакция от френския посланик в Берлин Франсоа Дьолатр: "Каквото и да е ястието, то събира двама приятели заедно".

Олаф Шолц твърди, че има "много добри и много приятелски лични отношения" с Еманюел Макрон.

Политическата връзка между Париж и Берлин обаче беше доста напрегната в последните две години, а наблюдателите смятат, че двамата лидери са толкова различни, че не могат да намерят общ език - без да има конфликти, налице са редовни спорове. Срещата с рибените сандвичи изглеждаше като първи сигнал за известно подобряване на отношенията. Или както Stern коментира: може би колкото по-проста е храната, толкова по-успешни са преговорите?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024