Фалшиви ковчези срещу войната се появиха под Айфеловата кула. В мистерията са замесени българин и руска връзка Снимка: © Getty Images

Пет ковчега с френското знаме и надписи "Френски войници от Украйна" се появиха в близост до Айфеловата кула този уикенд, а сега властите смятат, че зад преднамерената акция стои не кой да е, а Русия. В слуая има и замесен българин.

Случката е от тази събота, когато около 09:00 ч. сутринта трима мъже са забелязани да пристигат в района с микробус. Малко по-късно точно под френската забележителност биват открити пет ковчега, пълни с гипс.

Полицията бързо успява да идентифицира отговорните за проявата и задържа шофьора на микробуса, който е български гражданин. Той твърди, че другите двама мъже са му платили 40 евро, за да превози ковчезите. Самият той е пристигнал във френската столица само ден по-рано.

И тримата извършители са били отседнали в хотел в града, като резервацията е била направена от България.

Полицията арестува и другите двама заподозрени - украинец и германец, на автогара "Берси" в центъра на Париж, където се предполага, че са планирали да се качат на автобус и да отпътуват за Берлин. Според информация във френските медии те са разказали на властите, че са получили 400 евро, за да поставят ковчезите.

Френскоезичното издание "Le Monde" пише, че данните от телефона на един от заподозрените и показанията на тримата мъже са помогнали на разследващите да установят, че те са били в контакт с един конкретен човек, който е познат на полицията. Става дума за 34-годишен българин с името Георги Ф.

Той е заподозрян, че е участвал в друга подобна операция: през нощта на 13 срещу 14 май е изрисувал с боя червени ръце върху Стената на праведниците в Мемориала на Холокоста в Париж.

Обстоятелствата напомнят за два скорошни случая, в които френската полиция смята, че може да са замесени руски агенти. И в двата става дума за опити за опит за манипулиране на общественото мнение.

Миналия месец Москва реагира гневно на повторния отказ на президента Еманюел Макрон да отхвърли възможността за изпращане на войници в Украйна. А миналата седмица Киев потвърди, че води разговори за изпращането на френски военни инструктори в Украйна.

Разследващите не изключват това да е свързано с аферата с ковчезите, тъй като руското разузнаване се стреми да покаже, че съществува голяма опозиция срещу по-дълбокото френско участие във войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024