Грузинският парламент отхвърли ветото на президента върху закона за чуждите агенти Снимка: © Getty Images

Парламентът на Грузия гласува "за" отхвърляне на президентското вето върху спорния закон за „чуждестранното влияние“ - ход, който е на път да провали стремежите на много грузинци към членство в ЕС в полза на по-тесните връзки с Москва.

Противоречивият законопроект е копие на руския закон срещу "чуждестранните агенти" и задължава всяка от неправителствените организации и медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организация, обслужваща интересите на чужда държава".

Преди повече от седмица грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето в опит да спре решението на парламента - безуспешно.

Във вторник грузинският парламент, контролиран от управляващата партия „Грузинска мечта“, гласува "за" отхвърляне на ветото, с което създаде предпоставки председателят на парламента да подпише закона още през следващите дни.

Междувременно хиляди демонстранти излязоха из улиците на Тбилиси, за да изразят несъгласието си с плановете на правителството. Много от тях развяваха грузински знамена и такива на ЕС.

Чрез видеовръзка Зурабишвили се обърна към тълпата, събрала се пред сградата на парламента, като попита: „Искаме ли европейско бъдеще или руско робство?

Тя призова протестиращите да се мобилизират в навечерието на изборите през октомври.

„Вие сте гневни днес, нали? Ядосвайте се, но нека започнем да работим. Работата се състои в това, че трябва да се подготвим преди всичко за истински референдум“, допълни тя.

ЕС вече заяви, че законопроектът ще бъде пречка за присъединяването на страната към Съюза - цел, която се подкрепя от до 80% от избирателите.

„Многократно сме подчертавали, че приетият от грузинския парламент закон противоречи на основните принципи и ценности на ЕС. Обмисляма всички възможности“, се казва в изявление на Съюза от вторник вечер.

Грузия подаде молба за членство в ЕС през 2022 г. и получи статут на кандидатка през декември 2023 г.

Дебатът по новоприетия закон се разглежда като лакмус за това дали Грузия, някога една от най-прозападните бивши съветски държави, сега ще се насочи към Русия.

Опозиционните партии отдавна обвиняват „Грузинска мечта“ и нейния основател Бидзина Иванишвили, който е натрупал богатство в Русия през 90-те години на миналия век, в лоялност към Кремъл.

Много грузинци се обединиха в подкрепа на Украйна след нахлуването на Русия в страната и разкритикуваха правителство, че избягва да осъди руската инвазия в суверенна държава.


САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

Протест в Грузия Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024