Израел и "Хизбула" се готвят за 21-дневно примирие Снимка: © Getty Images

САЩ, ЕС и още няколко съюзнически държави са организирали обща кампания, за да накарат Израел и ливанската терористична групировка "Хизбула" да обявят временно примирие.

Спирането на огъня трябва да продължи поне 21 дни.

Според AFP - дипломатическата намеса е довела до "важен пробив" от ливанска страна. Очаква се споразумението да бъде подписано не от представител на "Хизбула", а от правителството в Бейрут.

Агенцията цитира служител на американското правителство, който твърди, че решението за временно примирие може да бъде взето до часове.

"По време на тези 21 дни страните ще преговарят за евентуално разрешаване на конфликта, който тече от нападението на Хизбула на 8 октомври, и за постигане на пълнообхватно споразумение по демаркационната линия, което ще позволи на хората да се върнат по домовете си както в Ливан, така и в Израел", твърди друг източник на Sky News.

Примирието се отнася само за северната граница на Израел и не означава, че ще има пауза във войната срещу "Хамас" в Газа.

И все пак то може да помогне за напредък в преговорите за постигане на сделка за освобождаване на израелските заложници, взети от палестинската групировка при кървавата атака от миналата година.

"Вярваме, че независимо какво се случи на бойното поле през последните няколко дни, сега е моментът да постигнем дипломатическо решение", казва още източникът на британската медия.

Призивът за 21-дневно примирие дойде по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в позиция на САЩ, ЕС, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Австралия, Канада, Япония, Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-тото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024
Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024