The Sunday Times: Руски тролове сеят раздор в България срещу украинските бежанци Снимка: © Getty Images

Когато украинските бежанци пристигнаха на българското Черноморие, те бяха посрещани с отворени обятия. Хиляди жени и деца от Украйна бяха настанени в хотелски стаи, а на хотелиерите беше отпусната малка сума за всеки от тях.

В българското онлайн пространството обаче картината е различна, разказва британският вестник „The Sunday Times”. Все повече нараства броят на фалшивите новинарски статии и провокативни постове в социалните мрежи, които твърдят, че украинските бежанци се възползват от гостоприемството на българите. В редица публикации се правят внушения, че бежанците са неблагодарни и печелят пари от отпуснатите помощи.

Проучване на социологическата компания „Маркет Линкс“ показва, че през март повече от половината българи са казвали, че правителството трябва да осигури помощ за украинците, включително и финансова. Сега обаче само 35% от тях са съгласни с това.

Според анализаторите и политиците, които работят по въпроса, голяма част от публикациите срещу бежанците в българското интернет пространство идва от свързани с Кремъл ферми за тролове и други зависими онлайн източници.

Целта е да разпространят антибежанските настроения в България, като предизвикват обществени вълнения и задълбочаване на напрежението във вече поляризираната страна, пише „The Sunday Times”.

Изданието цитира вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, според когото има „опити за дестабилизиране на правителството“. Той говори за „съгласувани усилия, които използват всички налични инструменти, в голяма част дезинформация, и които са добре финансирани и прокарани много умело чрез Фейсбук“.

Вестникът припомня, че България някога е била „най-лоялната“ страна от всички сателити на Съветския съюз, но от 2007 г. е част от ЕС и е строго ориентирана на Запад. От изданието посочват и „недоволството от управляващата класа“ миналата година, което е довело до създаването на правителство от хора, почти изцяло без политически опит. Според Василев липсата на политически опит е предимство.

„Когато видим нещо нередно, ние го разкриваме и започваме да го променяме. Можем да го направим, защото не сме участвали в създаването му на първо място“, казва той пред „Sunday Times”.

Няколко месеца след встъпването във властта обаче новото правителство е изправено пред редица предизвикателства, включително да подкрепи съюзниците си от ЕС и НАТО за войната в Украйна и санкциите срещу Русия, но и да не предизвиква гнева на Кремъл.

Това обаче не проработи и в края на април Москва прекъсна доставките на газ за България и Полша, а машината за хибридна война на Кремъл влезе в действие.

Фермите на троловете започнаха да изливат съдържание, обвиняващо украинските бежанци във всичко - от измами с облаги до неблагодарност. Проруски групи в България започнаха да разпалват социални вълнения.

„Пробиват някаква пукнатина в западното общество и го експлоатират. Техният план е да създадат раздор, да създадат хаос, да подкопаят западните общества“, казва министърът на електронното управление Божидар Божанов за вестника.

Той призова социалните мрежи да предоставят на правителството отчети за видовете потребители, които публикуват на български език, за да могат да разработят координирано противодействие.

„Най-голямото предизвикателство е, че нямаме информация“, посочва Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след четири поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024