Снимка: © Getty Images

Истинското основание за руската инвазия в Украйна е желанието на Путин да реконструира бившия Съветски съюз, да разруши установената след разпада на СССР европейска сигурност и да изкорени демокрацията от Източна Европа.

Това са причините, които американският писател от японски произход Франсис Фукуяма* посочва като действителната причина за войната в Украйна - в интервю за Nikkei Assia, дадено малко след началото на войната.

Две седмици след първата руска инвазия в Украйна политологът отново изрази позицията си относно случващото се там. В писмо, озаглавено „Подготовка за поражение“, Фукуяма дава своята прогноза за развитието на военния конфликт. Той пише от столицата на Северна Македония - Скопие, където „проследяването на войната в Украйна не е по-различно по отношение на наличната информация, с изключение на това, че съм в съседна часова зона и факта, че има повече подкрепа за Путин на Балканите, отколкото в други части на Европа“.

Ето каква е прогнозата на писателя, относно войната в Украйна:

1. Русия върви към пълно поражение в Украйна. Руското планиране беше некомпетентно, базирано на погрешно предположение, че украинците са благосклонни към Русия и че техните военни ще рухнат веднага след инвазията. Руските войници носеха униформи за своя парад на победата в Киев вместо допълнителни амуниции и провизии. В този момент Путин е ангажирал по-голямата част от армията си в операцията и няма огромни резерви от сили, които да повика, за да се присъединят към битката. Руските войски са блокирани извън различни украински градове, където са изправени пред огромни проблеми с доставките и постоянни украински атаки.

2. Сривът на позицията им може да бъде внезапен и катастрофален, вместо да се случва бавно и да се дължи на изтощението от войната. Руската армия ще достигне момент, в който няма да може нито да бъде снабдена, нито изтеглена, а моралът ще се изпари. Това се отнася най-вече за войските на север. Руснаците се справят по-добре на юг, но тези позиции биха били трудни за поддържане, ако северът рухне.

3. Не е възможно предшестващо дипломатическо решение на войната, преди тя приключи. Няма възможен компромис, който да е приемлив както за Русия, така и за Украйна, предвид загубите, които са понесли до този момент.

4. Съветът за сигурност на ООН отново се оказа безполезен. Единственото полезно нещо беше гласуването на Общото събрание, което помогна да се идентифицират лошите или измамни актьори в света.

5. Решенията на администрацията на Байдън да не обявява зона, забранена за полети, както и да не помогне за прехвърлянето на полски МиГ-ове, бяха две добри решения; администрацията му запази ума си през този много емоционален момент. Много по-добре е украинците сами да победят руснаците, лишавайки Москва от извинението, че НАТО ги е нападнал, както и избягвайки всички очевидни възможности за ескалиране на ситуацията. Специално полските МиГ-ове не биха допренесли особено за украинските възможности. Много по-важно е непрекъснатото снабдяване с Javelins, Stingers, TB2, медицински консумативи, комуникационно оборудване и споделянето на военна информация. Предполагам, че украинските сили вече се напътствани от разузнаването на НАТО, действащо извън Украйна.

Пентагона: Предложението на Полша за изтребителите поражда сериозни опасения за целия съюз на НАТО

6. Цената, която Украйна плаща, е огромна, разбира се. Но най-големи щети нанасят ракетите и артилерията, за които нито МиГ-овете, нито забранената за полети зона могат да направят много. Единственото, което ще спре клането, е поражението на руската армия на земята.

7. Путин няма да преживее поражението на армията си. Той получава подкрепа, защото се възприема като силен човек; какво може да предложи, след като демонстрира некомпетентност и бъде лишен от принудителната си сила?

8.Инвазията вече нанесе огромни щети на популистите по целия свят, които преди атаката единодушно изразяваха симпатия към Путин. Това включва Матео Салвини, Жаир Болсонаро, Ерик Земмур, Марин льо Пен, Виктор Орбан и, разбира се, Доналд Тръмп. Политиката на войната разкри техните откровено авторитарни наклонности.

PR-фиаското на Матео Салвини - когато приятелят на Путин реши да спасява бежанците от Украйна

9. Войната до този момент е добър урок за Китай. Подобно на Русия, Китай е изградил привидно високотехнологични военни сили през последното десетилетие, но тези военни сили нямат боен опит. Мизерното представяне на руските военновъздушни сили вероятно ще бъде възпроизведено от военновъздушните сили на китайската Народноосвободителната армия, която по подобен начин няма опит в управлението на сложни въздушни операции. Можем да се надяваме, че китайското ръководство няма да се заблуди по отношение на собствените си способности (както направиха руснаците), когато обмисля бъдещ ход срещу Тайван.

10. Да се ​​надяваме, че самият Тайван ще се събуди за необходимостта да се подготви за битка, както направиха украинците, и ще възстанови наборната военна служба. Нека не говорим за преждевременно поражение.

11. Турските дронове ще станат бестселъри.

12. Поражението на Русия ще направи възможно „новото раждане на свободата“ и ще ни извади от упадъка на глобалната демокрация. Духът на 1989 ще продължи да живее благодарение на куп смели украинци.


* Франсис Фукуяма е американски политолог и икономист от японски произход. Става известен с книгата си „Краят на историята и последният човек” (1992 г.), в която твърди, че развитието на либералните демокрации може да се приеме като връхна точка в социокултурната еволюция на човечеството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията