15 години по-късно: Майк Тайсън е веган и отново се качва на ринга Снимка: © instagram.com/miketyson

Повече от 15 години минаха от последния мач на професионалния ринг за един от най-великите боксьори Майк Тайсън. На 11 юни 2005 "Железния Майк" отказа да стане от стола си преди седмия рунд в мача срещу Кевин Макбрайд. Това бе третата му загуба в последните четири двубоя, а след него Тайсън призна, че е загубил страст към бокса и е излязъл на ринга само заради парите.

Така невероятната му кариера завърши с 58 двубоя на профи ринга, от които 50 победи (44 с нокаут). Завърши ли? Май само така си мислехме, защото в ранните часове на неделния ден Тайсън ще бъде отново на ринга в "Стейпълс Сентър" в Лос Анджелис!

На 54 години легендарният боксьор отново ще зарадва феновете на спорта с взривоопасния си стил на бокс. През май тази година Тайсън публикува видео в Instagram, на което тренира, а накрая на клипа обяви "Завърнах се".

И няколко месеца по-късно това е наистина така, защото Тайсън ще излезе в мач срещу 3 години по-младия си колега Рой Джоунс-младши, който също е легенда на спорта - световен шампион в четири различни категории и единственият в историята, започнал кариерата си в лека категория и достигнал до титла в тежка. При него последният двубой на ринга бе доста по-скоро - през февруари 2018-а, така че завръщането на Тайсън едва ли ще е много лесно.

Все пак трябва да кажем, че става въпрос за демонстративна среща в 8 рунда по 2 минути. Няма да има съдии, тоест победител няма да бъде обявен, а двамата нямат право да се нокаутират. Освен това ръкавиците им ще бъдат по-големи от обичайните в елитния бокс. А ако някой от тях се рани, то двубоят ще бъде незабавно прекратен.

И въпреки всичко това и двамата заявяват категорично, че двубоят ще бъде истински, а не шоу. Ако не друго, парите, които ще получат са напълно реални - 54-годишният бивш световен шампион на всички организации ще получи възнаграждения от 10 милиона долара. За Джоунс-младши се говори за сума от около 3 милиона.

Но освен парите и подготовката на Тайсън ни подсказва за задаващ се сериозен сблъсък на ринга. "Железния Майк" е свалил 45 килограма от теглото си и изглежда в невероятна форма.

"Станах веган. Жена ми ми каза да си взема пътека за бягане. От 15 минути на пътеката стигнах до 2 часа. Продължих да ходя във фитнеса и да следя диетата си, и съм красив“, споделя гордо той.

А на въпрос, дали вместо да се боксират двамата ще танцуват, първият боксьор, който едновременно държи титлите на WBA, WBC и IBF, отговори: "Вижте, аз не мога да танцувам. Дори не знам как да танцувам в дискотека."

Джоунс-младши също е готов за истински бокс: "Ако се стигне до хапане, ще хапем. Каквото и да стане, ще стане, така е. Той все още е Майк Тайсън, той е все още един от най-силните, най-експлозивни хора, които някога са стъпвали на боксовия ринг. Той е по-големият, той е експлозивният."

Дали това ще бъде единична изява, или оттук насетне ще видим още подобни мачове на Тайсън, отговор най-вероятно ще получим след битката в събота. Според някои, завръщането му е комерсиално - свързано единствено с с огромната сума, която му е гарантирана. Той обаче настоява, че цялата ще отиде за благотворителност.

"Ще бъдат различни благотворителни организации, така че никой да не се притеснява, че ще стана богат или да ми завижда и да казва, че го правя за парите. Не получавам нищо и просто се чувствам добре да го направя, защото мога."

Демонстративен или истински мач, предстои ще разберем скоро, но при положение, че никой не е очаквал да види отново Тайсън на ринга, тези осем рунда по две минути ще бъдат истински бонус за всеки фен на спорта.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:


ДИЕГО МАРАДОНА - ГЕНИЙ И ЗЛОДЕЙ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024