Колко струва удоволствието да прекараш един ден на плажа "Река Вая" при Иракли?

Отговорът - 46 лв. - няма да се хареса на министърa на туризма Николина Ангелкова, която посвети последните месеци в убеждаване на публиката, че концесионерите на плажовете ще снижат цените за плажни принадлежности в дипазона от 0.00 лв. до 50% от стойността на услугата през миналогодишния летен сезон.

Именно това е записано и в последната Методика на Министерски съвет за определяне размера на намалението на дължимото концесионно възнаграждение и на наемната цена за 2020 г., която беше приета на 28 май като част от антикризисните мерки след Covid-епидемията:

Чл. 2. За летен сезон 2020 г., считано от 1 юни 2020 г., концесионерът или наемателят по действащ договор за концесия или за наем на морски плаж предоставя плажните принадлежности по смисъла на § 1, т. 6, предложения първо и второ от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на посетителите на плажа на цени, намалени с не по-малко от 50 на сто от максималните по съответния договор или от цените за сезон 2019 г. за договорите, в които не са указани максимални цени за един чадър и за един шезлонг.

Цената на чадър и два шезлонга, разположени в "зоната за ВИП обслужване" на морския плаж "Вая" при заведението Vaya Beach, обаче не е променена в сравнение с миналата година - "сянката" на пясъка остава 46 лева, според сигнал на читатели на "Булевард България".

Плажът разполага с три части - свободна (без чадъри), платена (с официална такса за чадър по 7 лв.) и т.нар. "ВИП-зона", в която изглежда, че цените са формирани по преценка на концесионера, а не по договорената тарифа с държавата.

Услугата за ползване на чадърите и шезлонгите във ВИП-зоната се плаща в задължителен пакет с кърпи, малка разфасовка минерална вода и малка плодова салата. Почиващите в този участък нямат право да откажат допълнителните екстри към чадъра, а тези, които не желаят да платят за тях, биват преместени.

Въпреки надценката луксозната зона е била заета около 2/3 в неделя.

Концесионер на морски плаж "Река Вая" е дружеството "Вая Дир" ООД. Последното решение на Министерски съвет за удължаване на концесионния му договор е от декември 2018 г.

Условията по него са следните:

- За целия срок на договора за концесия предложените цена за един чадър в размер до 7 лв. с ДДС при ставка 20 на сто и за един шезлонг в размер до 7 лв. с ДДС при ставка от 20 на сто, без да се увеличават.

- Концесионерът трябва да инвестира 1 764 600 лв. с ДДС в подобряване на достъпа до морския плаж. Инвестицията е за целия срок на концесията.

Още през 2019 г. един от най-красивите плажове в местността Иракли влезе в новините заради високата надценка на принадлежностите. Тогава средната цена на комплекта по Черноморието беше около 25 лева (според данни на Ангелкова), докато луксозният плаж на "Вая" струваше с над 80% повече от това ниво. През юли 2019 г. министърът на туризма направи инспекция на място, след която не последва санкция. Формалният аргумент е, че цената не е обвързваща с посетителите на целия плаж - независимо, че клиентът е задължен да плати за излишни пакетни продукти, ако иска да остане в тази зона.

Министерството на туризма публикува списък с предложените цени от концесионерите, според който не трябваше да има по-скъп комплект (1 чадър + 1 шезлонг) от 14 лева. Поне по документи.

Официалната справка за плажа Вая показва цена от 7 лв. за чадър, 7 лв. за шезлонг.

В сайта на министерството няма предупреждение за различни тарифи на отдаедения под концесия обект.

Задължителният минимален пакет услуги пред заведението на "Вая" продължава да е 46 лв. С една особеност: клиентите получават два отделни фискални бона, при които чадърът и 2 шезлонга са маркирани с обща цена от 10 лв., а добавката към тях се таксува с 36 лв. Четиричленно семейство би платило 92 лева за това, че ползва тази зона на плажа.

Случаят с Вая е поредният пример за практиките на концесионери по българското Черноморие, които решават да възстановят загубите си от по-слабия сезон и изискваните намаления чрез допълнителни такси върху консумацията на клиентите си. Заведение на плажа "Нестинарка" начисляваше 5,99 лв. за " По Черноморието вече се плаща 6 лв. такса "барбарон" ", а други обекти в Бургас и Златни пясъци допълваха цената за обслужването със задължително Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5 .

Кой е концесионерът на плажа "Река Вая"

"Вая Дир" ООД е концесионер на този участък от крайбрежието от 2011 г., като за втори път правителството поверява управлението на него.

Компанията е притежавана от Добрин Иванов (р. 1958 г.) и съпругата му Лариса Иванова от 2012 г. насам.

През 2017 г. Добрин Иванов стана едноличен собственик на Телевизия Европа чрез дружеството си "Дипи". Той е управител или съдружник в още няколко компании - "Фрам билд", "Емона 2000", "Унимед София 1", "Къмпинг Иракли", и две дружества за търговия с оръжие - "Трансмобил" и "Трансармъри".

Според профила на "Трансмобил" ООД в Сдружение "Българска отбранителна индустрия", дружестото се занимава с търговия с продукти и технологии с военно предназначение, а служителите и консултантите й са "хора със значителен опит в областта на военната индустрията и армията". Компанията търгува с военно оборудване, оръжия, муниции, машини и оборудване за военна продукция, военни технологии. "Трансармъри" ООД в Сопот е базата за производство на гранати за РПГ-7 установки.

Адресът на управление, посочен в лиценза на "Трансмобил" ООД за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, съвпада с адреса на дружеството-концесионер на плажа "Река Вая".

В непосредствена близост до плажната ивица беше построен и комплекс от 15 луксозни бунгала с индивидуални плувни басейни, собственост на семейството на концесионера. Сградите не се предлагат за настаняване в нито една от големите платформи за туристи. Сайтът vayabeach.bg не е активен.

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие казва, че морските плажове са изключителна държавна собственост, а гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до тях.

Концесионерите са длъжни да предоставят плажни услуги при условията на концесионния договор, както и да осигурят свободен и безплатен достъп на морския плаж, включително да поставят указателни табели със схеми на отделните зони и условията на концесията.

Плажът "Река Вая" се намира точно до големия морски плаж "Иракли", който е един от трите защитени зони за природосъобразен туризъм, заедно с "Корал" и "Бяла-Карадере". Независимо от местоположението си, "Вая" се третира като самостоятелна част от черноморското крайбрежие, която може да се отдава под концесия, а частните терени на метри от брега да се застрояват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024