Снимка: © Getty Images

Софийският градски съд остави погребалния агент Георги Енев за постоянно в ареста, потвърждавайки решението на по-долната съдебна инстанция (Софийския районен съд). 51-годишният мъж е обвинен за измама, свързана с фиктивна организация на кремация на починали. Tова съобщи БТА.

Погребалният агент бе арестуван, след като случаен минувач откри седем трупа, заровени в гориста местност край София, близо до гробищен парк в Клисура до Банкя. На 30 май бяха намерени още шест незаконно погребани тела край Клисура, с което техният общ брой стана 13. Проверката на терена продължава, а обвиняемият е признал за общо 50 случая на незаконни погребения.

МВР започна работа по случай с незаконни погребения на възрастни хора, настанени в хоспис, които след смъртта им е трябвало да бъдат кремирани, а на Енев бе повдигнато обвинение за незаконно погребение на седемте покойници с цел парична измама.

Прокуратурата е възложила на крематориума в София проверка за период от три години назад. Целта е да се установи колко кремации е уредил погребалният агент Георги Енев.

Оказа се, че погребалният агент е имал добре известна история на забавяния при извършването на кремации. За това свидетелстваха както директорът на софийския крематориум Михаил Кръстев, така и представителят на Съюза на погребалните фирми Стоян Макреев.

Макреев разказва, че през 2018 г. е прекратил отношенията си с фирмата на обвиняемия, защото се е стигнало до ситуация, в която "между 5 и 10 тела на покойници" са изоставени в хладилните камери на неговата служба за повече от 3-4 месеца. Обяснението на заподозрения било, че не успява да намери документи, за да извърши поръчаните кремации на труповете.

Михаил Кръстев от "Крематориум София" също описва арестувания агент като "некоректен". Близки на починал човек са потърсили в крематориума урната месец след смъртта, но се оказва, че той изобщо не е доведен от фирмата на Енев, а е държан в камера.

"Около седмица след това покойникът беше докаран, извършена беше кремацията и близките направиха урнополагане", каза Кръстев пред Нова ТВ.

Това е пореден сигнал за почти криминалните условия в някои хосписи в България. Въпреки епизодичните скандали, все още няма ефективни мерки на държавата спрямо нередностите в част от институциите.

Арестуваният за седемте трупа в София е признал за 50 случая на нелегални погребения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море