Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия Снимка: © Getty Images

Австралия избра своето ново правителство и сложи край на деветгодишно управление на консерваторите. Големият победител в тазгодишните австралийски избори е Лейбъристката партия, а нейният лидер Антъни Албанезе ще бъде следващият премиер на страната.

„Тази вечер австралийският народ гласува за промяна. Смирен съм след тази победа и е чест да получа възможността да служа като 31-вия премиер на Австралия“, каза Албанезе по време на победната си реч.

Все още не е ясно дали партията ще успее да получи достатъчно подкрепа, за да управлява самостоятелно или ще трябва да оглави правителство на малцинството. При преброени 70 на 100 от гласовете, австралийският телевизионен канал ABC съобщава, че лейбъристите вземат 72 депутатски мандата, а Либерално-националната коалиция на досегашния премиер Скот Морисън - 50.

Морисън обяви, че подава оставка и се оттегля от основна роля в политиката. Той поздрави опонента си за победата и благодари за „чудото на австралийския народ“, който под негово управление премина през кризата, свързана с големите пожари и коронавируса.

Консервативната партия търпи поражение в цялата страна и отпада от управлението след близо десетилетие начело на Австралия, a френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан коментира, че загубата на Морисън го „устройва много добре" и определи действията на загубилия австралийски премиер като „брутални, цинични и некомпетентни“.

По време на своята реч Албанезе обеща на избирателите "безопасна промяна" и че ще направи Австралия суперсила по възобновяема енергия, след като предизборната кампания беше доминирана от въпросите за климатичните промени. Новият австралийски министър-председател каза още, че ще вземе участие в четиристранната среща на високо равнище със САЩ, Индия и Япония, която е насрочена за вторник.

Насърчаването на единството - това ще бъде един от основните приоритет на новия премиер, след като пандемията доведе до откъсване на австралийските щати един от друг и затваряне на градовете.

„Искам да събера австралийците заедно. Искам да търся нашата обща цел и да насърчавам единството и оптимизма, а не страха и разделението“, посочи той.

Кой е Албо - новият премиер на Австралия?

Дългогодишен политик, защитник на безплатната система за здравеопазване в Австралия, защитник на ЛГБТ общността, републиканец и страстен фен на ръгби лигата. 59-годишният следващ министър-председател на Австралия носи прякора Албо и е отгледан в социално жилище от самотна майка с пенсия за инвалидност. Не познава баща си и дълги години смята, че той е починал, а като тийнейджър научава, че вероятно е жив, но има друго семейство. Години по-късно се среща с него.

Въпреки че фигурата на бащата липсва в детството му, неговата майка Мариан Елъри стои винаги плътно зад гърба му и е решена да предостави на сина си възможностите, които тя самата никога не е имала. С нейната подкрепа той става първият в семейството си, който завършва училище и отива в университет, а Албанезе често посочва своето възпитание като основа за своите либерални вярвания.

„Историята ми говори много за нашата велика страна - син на самотна майка, пенсионерка с увреждания, който е израснал в обществени жилища... има възможността да застане пред вас тази вечер като министър-председател на Австралия. Искам Австралия да продължи да бъде страна, която независимо къде живеете, на кого се покланяте, кого обичате или какво е вашето фамилно име, не поставя ограничения на онова, което можете да постигнете в живота. Надявам се, че моят житейски път вдъхновява австралийците да протегнат ръка към звездите", каза той по време на речта си след победата.

Депутат от 25 години, Албанезе оглавява Лейбъристката партия в последните три, като поема поста след поражение на изборите на предшественика си Бил Шортен през 2019 г.

През 2007 г., когато лейбъристите поемат властта с кабинета на Кевин Ръд, Албанезе става министър на инфраструктурата и транспорта. Партията навлиза в бурен период, а през 2010 г. Ръд е заменен от Джулия Гилард. През 2013 г., Кевин Ръд отново става министър-председател, но заема позицията само 10 седмици, защото лейбъристите губят изборите.

Тогава Албанезе предлага да застане начело на партията, но съперникът му Бил Шортън имаше по-голяма подкрепа сред членовете на парламента и става опозиционен лидер в Австралия. През 2019 г., след загубата на избори на два пъти, Шортън е свален от позицията лидер на лейбъристите и Албанезе оглавява партията.

Победата в тазгодишните избори на лейбъристите идват на фона на още обещания: за повече средства за проблемния сектор за грижи за възрастните хора в страната, по-евтини грижи за деца и възобновяване на производствената индустрия.

Новият премиер подкрепи и противоречивата политика на Австралия за връщане на всички, търсещи убежище, които пристигат с лодка - нещо, срещу което някога публично се противопостави. Лейбъристите обещаха още да проведат референдум за вписване в конституцията на „Глас на коренното население към парламента“ – консултативен орган, който ще даде на аборигените и жителите на остров Торес Проток роля при оформянето на политики, които ги засягат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023