Александър Николов прогнозира увеличение на цената на газа, но не и на сметките за ток Снимка: © Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че най-вероятно предстои увеличение на цената на природния газ, но не и на сметките за ток след падането на мораториума в края на март.

"Формирането на цената и предложението на "Булгаргаз" се случва към конкретен момент. В този конкретен момент, вследствие на войната, има сериозно напрежение на пазарите, съответно на всички компоненти, които са пряко свързани с ценообразуването на "Булгаргаз", коментира той пред bTV искането на газовия оператор цената на природния газ да поскъпне с 40%.

Това, което се случва на пазара, рефлектира директно върху цената и предложенията на „Булгаргаз“, каза още министър Николов. Санкциите върху Русия след започването на войната в Украйна, повишаването на цената на всички компоненти и намалените доставки се отразяват на крайната цена на природния газ. "Ето защо, увеличение най-вероятно ще има".

В случай че военният конфликт в Украйна приключи, се очаква цените да се върнат към нормални нива и повишението на природния газ да не е толкова драстично, коментира Николов.

Какво следва за потребителите?

Държавата е готова да подкрепи битовия потребител, съобщи министърът на енергетиката, и при необходимост ще бъдат предприети мерки, свързани с компенсации към тях през следващия отоплителен сезон.

Не се предвиждат обаче компенсации за бизнеса при нарастваща цена на природния газ – „Цената за индустриален сектор в България на природен газ е по-ниска от всеки един друг пазар в Европа, съответно с тази цена бизнесът е по-конкурентноспособен от който и да е друг бизнес в Европа“, коментира Николов.

Що се отнася до сметките за ток на битовите потребители, министър Николов коментира, че не се очаква те да се повишат, след като падне мораториумът върху тях, тъй като „България разполага с достатъчно ресурси за производство на собствена електроенергия на достатъчно конкурентна цена".

Колко можем да издържим без руски газ?

"Консумацията на природен газ в страната не е толкова висока и производството на електроенергия не е пряко зависимо в голям мащаб от природен газ. А при добро управление на риска и количествата, това може да се случи и без „Газпром Експорт“, но ще отнеме време и би довело до ценови шокове", коментира Николов.

Ако Европа върви в посока да намали и спре доставките на горива от Русия, България ще следва стъпките на ЕС. Прогнозите на Николов при развитието на този сценарий са оптимистични:

„България е една от най-независимите държави с най-висока степен на възможност за доставка от алтернативни дестинации на алтернативен тип горива. Всичко, което следва да направи Европа, ще се реализира и тук, и би било реализирано доста по-бързо и с доста по-ниска цена“, коментира Николов.

Към момента не текат преговори между „Булгаргаз“ и „Газпром“.

„Преговори, ако има такива, ще започнат в началото на втората половина на текущата година и те биха започнали само и единствено ако е приключила войната… Преговори се водят в спокоен пазар, с дългосрочна визия и с предвидим партньор“, коментира Николов.

Ако до преговори с „Газпром“ не се стигне, България ще изследва всички възможности с други партньори по дългосрочните договори, както и алтернативните трасета за доставка на природен газ. Разговори ще бъдат проведени и с всички възможни партньори от всички дестинации, които могат да доставят природен газ, коментира Николов.

България е в добри партньорски отношения с Азербайджан и вече е инициирала разговори със страната за внос на по-големи количества природен газ, каза министърът.

Окончателното предложение за увеличението на природния газ ще бъде депозирано в КЕВР на 1 май, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април.

Прогнозната цена на природния газ за месец май е 157.73 лева/мВтч (80.64 евро). Тя е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщава "Булгаргаз". Ставката е образувана на база стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март. За сравнение от компанията посочват, че цените на европейските газови пазари за доставка през май са в приблизителен размер 120 евро/мВтч.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024