Алпинистът Атанас Скатов е загинал след неуспешен опит за изкачване на K2
Българският алпинист Атанас Скатов е открит мъртъв от издирвателния екип на пакистанската армия. Тялото му е прибрано с военен хеликоптер и ще бъде пренесено в Скарду. Това съобщава БНР, като се позовава на информация от агенцията, която обслужва експедицията на място.

Скатов беше в неизвестност, след като падна при слизане от Лагер 3 по време на опита си да покори втория по височина връх на планетата – К2.

Той се е придвижвал към главната база в планината Каракорум тази сутрин. По първоначални данни въжето му се е скъсало, но от непалската служба съобщават за националното радио, че не това е причината за смъртта му. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Скатов се насочи към атака на K2 (8611 м), който се намира на границата между Пакистан и Индия. На 3 февруари той се намираше в Лагер 2 и изчакваше удобен прозорец, за да започне изкачването.

На 4 и 5 февруари се очакваше метеорологичните условия да бъдат добри и да му позволят да осъществи успешна експедиция. Той и още няколко алпинисти са направили опит за нощно изкачване, тъй като се е очаквал силен вятър на следващата сутрин, но късно снощи всички са се върнали в Лагер 3. Той се намира на 7400 м, пише във Facebook страницата на Атанас Скатов.

Там от членовете на експедицията съобщават още, че е имало проблем с недостига на палатки, но увериха, че "всичко е наред". Появили са се и проблеми с обезопасителните въжета, които започнали да се късат по-лесно заради ниските температури, достигащи до -55 градуса по Целзий.

Ръководителят на експедицията съобщава пред Alpine Adventure Guides, че малко по-високо са останали двама алпинисти - Джей Пи Мор и Джон Снори, а с тях са и двама шерпи. Тракерите им са замразени. "Надяваме се всички да са в безопасност".

На 21 януари Нирвал Пурджа и деветима шерпи направиха първото успешно изкачване на К2 през зимата.

Атанас Скатов е изкачил над десет върха, които са с височина повече от 8000 метра, включително и Еверест. Един от тях достига без допълнителен кислород, а три други – без шерпи, които да му помагат. Алпинистът е първият българин, изкачил седемте континентални първенци – така наречените Seven Summits (2013-2017).

Атанас Скатов: Самоук алпинист, мечтател и почти проповедник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024