Измамник или феномен: 19-годишният Ханс Нийман, който разтърси света на шаха Снимка: © Lennart Ootes

Обикновено най-бързо разбираме за драмите в политиката и в киното. И в спорта, разбира се.

Кой да предположи, че един от най-мащабните скандали този път ще дойде не от футбола, бейзбола, Формула 1, тениса или NBA, например, а от шахмата. И ще го разтърси до основи.

Главният герой в тази история е едва 19-годишният американец Ханс Нийман. Роденият в Сан Франциско тийнейджър е един от най-младите гросмайстори - беше удостоен със званието от Световната федерация по шах (FIDE) в началото на 2021 г.

Днес обаче не се говори за постиженията или гения му. А за крупни измами.

Най-популярната онлайн платформа за шах Chess.com излезе с доклад от 72 страници, публикуван и от Wall Street Journal, в който се твърди, че Ханс Нийман е мамил в над 100 онлайн игри, включително и в такива с огромни парични награди.

Пътят на Нийман към върховете на световния шах

Ханс Нийман започва да играе шах на 8 години. Година по-рано семейството му се мести от САЩ в Холандия, където момчето посещава училището за таланти Leonardoschool в град Утрехт. Там е и първата му среща с фигурите и дъската. Само година по-късно вече се състезава. Успехите бързо му проправят пътя до най-елитните училища и треньори в интелектуалния спорт.

Когато Ханс е на 10 г. семейството му се връща в Щатите. Нийман става най-младият победител в най-стария шахматен клуб Tuesday Night Marathon на САЩ, което му печели титлата държавен шампион (USCF Master). На 16 г. младежът влиза в Топ 100 на играчите при юношите с позиция No 88. Към днешна дата той е 6-ият най-високо оценен младеж в света на шаха и 45-ти в ранглистата при мъжете.

Разследването

Подозренията около гросмайстора започват покрай светкавичното му изкачване в топ 50 на шахматистите в света през последните четири години. Особено се засилиха миналия месец, когато 31-годишният световен шампион Магнус Карлсен първо предположи, а след това директно заяви, че американецът печели чрез нелегитимни средства.

Нийман категорично отрича обвиненията, но признава, че е нарушавал правилата най-малко два пъти в миналото с помощта на шахматни машини – веднъж като 12-годишен в онлайн турнир и втори път като 16-годишен в стриймван турнир без ранкинг. Но никога в игри с парични награди.

Докладът на Chess.com, позоваващ се на инструменти за откриване на измами, обаче представя доказателства, които драматично противоречат на версията на американецa. Разследването отбеляза шест от по-силните му лични състезания, които „заслужават допълнително разследване въз основа на данните“.

Пълното разследване, което е оповестено на 4 октомври вечерта, гласи, че тийнейджърът лично е признал за обвиненията и че впоследствие му е забранен достъпът за определен период от време до Chess.com. Може да видите официалния документ тук.

Скандалът избухва през септември когато Ханс Нийман побеждава Карлсен при игра с черните фигури на турнира Sinquefield Cup с награден фонд 500 000 долара. Там той слага край на поредицата от 53 игри без загуба на настоящия световен шампион в класическата игра на шах. Шокиращото поражение и оттеглянето на Магнус Карлсен от турнира разпалват пожар от коментари и твърдения, че Нийман мами. Дори Хикару Накамура, американският гросмайстор и бивш No 2, се съгласява с тях.

Ханс Нийман срещу Маркус Карлсен, измама, шах, световен шампион

Оттеглянето на действащ световен шампион е безпрецедентно. Действията на норвежеца са изтълкувани като акт на протест. „Ако трябва да говоря, съм в голяма беда“, пише той в Twitter акаунта си, като прави силен намек за некоректност от страна на опонента му.

Две седмици по-късно двамата шахматисти се срещат отново в шестия кръг на онлайн състезанието Julius Baer Generation Cup. Там световният No1 сензационно се оттегля след само един ход. Норвежецът най-накрая изяснява загадъчните си намеци с официално изявление, като казва, че не желае да „играе срещу хора, които са мамили многократно в миналото“ и вярва, че американецът е „мамил повече, отколкото признава“.

„Когато Нийман бе поканен в последната минута на Sinquefield Cup 2022, реших да се оттегля преди събитието“, сподели Карлсен за преживяването си. „В крайна сметка избрах да играя".

"Прогресът на Ханс Нийман беше необичаен и по време на нашата игра в Sinquefield Cup. Имах впечатлението, че изобщо не беше напрегнат или напълно концентриран върху играта в критичните позиции. Да си с черни фигури и да надиграваш опонента си по такъв начин за мен е нещо, което шепа играчи могат да направят. Именно тази игра допринесе за промяната в гледната ми точка.“

Докладът на Chess.com подкрепя оценката на Магнус Карлсен за необичайно бързото изкачване на Нийман в рейтингите на Световната федерация по шах - печалба от 350 Ело точки (рейтингова система в множество бордови игри) за четири години и удивителен скок от 2500 до 2600 само за три месеца. Изкачване, определено като „статистически необикновено“:

„Извън онлайн играта, Ханс е най-бързо издигащият се топ играч в класическия шах на съвременната история“, се казва в доклада. „Гледайки чисто като рейтинг, Ханс трябва да бъде класифициран като член на групата от топ млади играчи. Въпреки че не се съмняваме, че Ханс Нийман е талантлив играч, отбелязваме, че резултатите му са статистически невероятни.", пише в доклада.

72-те страници допълнително обясняват методологията зад инструментите за откриване на измама, които включват: „анализи, които сравняват ходовете с тези, препоръчани от шахматните компютри; проучвания на минало представяне и профил на силата на играча; наблюдение на поведение по време на игра - например отваряне на други браузъри от страна на играчите; и принос от гросмайсторски анализатори на феърплей”. Отбелязва се, че въпросната механика е уличавала десетки гросмайстори в измама на Chess.com, включително четирима от настоящите топ 100 в света. И всички досега са си признавали.

Любопитната победа на Нийман над Карлсен, от която тръгва всичко, топ играчите описват като „в противоречие с необходимото ниво на подготовка за победа световен шампион по шахмат”.

Ханс Нийман упорито отрича всичко.

Световната федерация по шах (FIDE) излезе с изявление миналата седмица, в което се казва, че ще свика собствен съвет от трима души, за да разгледа обвиненията. „Фокусът на разследването ще бъде с два приоритета: проверка на твърденията на световния шампион за предполагаема измама от Нийман и самоизявлението му относно онлайн измамите. Съветът ще осигури справедливо решение, което да защитава правата и на двете страни по време на разследването.“

Ханс Нийман, шахмат, измамник на шах, дело Кой е измамникът? 19-годишният Ханс Нийман съди шампиона в шаха за 100 млн. долара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024