Англия се готви да отмени почти всички действащи противоепидемични мерки, след като над 90% от хората над 60-годишна възраст вече са ваксинирани с бустерна доза.

Обединеното кралство премина през пика на вълната от разпространение на Омикрон в началото на януари, когато бяха регистрирани над 200 000 нови случая на Covid-19 на ден. Смъртността от заболяването обаче е в пъти по-ниска от нивото, регистрирано след появата на пандемията през 2020 г.

Графика: Делът на смъртните случаи в България спрямо цялото население е в пъти по-висок в сравнение с Великобритания от началото на 2021 г. досега.

Хората с поне една доза от ваксините в цяла Великобритания са 90,7% от населението, втора доза са си поставили 83,4%, а бустерна - 63,6%, като най-уязвимите спрямо Covid-19 възрастови групи бяха имунизирани с приоритет.

Кампанията за поставянето на трета доза от ваксините за коронавирусна инфекция започна в началото на ноември 2021. Проучване на британската национална статистическа служба показа, че 98% от хората на възраст над 70 години биха искали да получат бустерна доза, а при хората между 50 - 69 г. процентът на доверие във ваксините беше 94 на сто.

Премиерът Борис Джонсън обяви пред парламента, че от 27 януари на територията на Англия ще бъде отменено задължението за показване на Covid-сертификати на обществени места - фирмите все пак ще имат право да ги изискват по своя преценка.

Маските вече няма да бъдат задължителни в класните стаи и в обществения транспорт, но ще останат "препоръчителни" в някои места - например затворени или пренаселени пространства, ако хората влизат в контакт с непознати.

Правителството ще отмени и препоръките си към работодателите да осигурят условия за дистанционна работа на служителите си заради Covid-разпространението.

Предстои и да бъдат облекчени някои от ограниченията при социалните домове за възрастни хора.

Задължително ще остане условието за карантиниране при положителен тест за Covid-19.

Минималният срок за изолация ще бъде намален до 5 дни. Ако на петия ден човек покаже отрицателен PCR тест, той ще трябва да го повтори след 24 часа - ако и тогава резултатът е негативен и пациентът няма температура, ще може да излезе незабавно от карантина. Това правило отново ще важи за територията на Англия.

В момента здравните служби организират бустерното ваксиниране на младежите на възраст 16-17 години, които са се имунизирали преди повече от 3 месеца.

Средното ниво на дневния брой позитивни проби за Covid-19 във Великобритания е малко над 107 000, като пикът на вълната вече е преодолян.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024