Асен Василев: Държавната няма да тръгне напред, докато е пробита като лейка Снимка: © bTV

Държавата "няма как да тръгне напред, докато е пробита като лейка", докато над прокуратурата в България няма никакъв контрол и тя се ползва като чадър - пример за което е и новият списък на САЩ със санкционирани по закона "Магнитски". Това каза бившият вицепремиер и съпредседател на "Продължаване промяната" Асен Василев пред bTV/

Според него попадналите под американски санкции хора "са нанесли огромни щети на държавата", но прокуратурата не прави нищо. "Проблемът тук е, че няма справедливост, никой не гони хората, които отклоняват обществен ресурс", каза Василев и заяви, че през 2021 г., когато МВР с министър Бойко Рашков задържа санкционирания от САЩ сега бивш финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, Рашков е предадел "400 страници папка на прокуратурата".

Резултатът е бил, че от държавното обвинение са обявили как няма данни за започване на разследване.

Съпредседателят на ПП каза, че коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се бори за мнозинство в парламента на вота на 2 април.

По повод последното проучване на "Тренд", според което ГЕРБ води с малко пред коалицията между ПП и ДБ, Василев отбеляза, че при предишни парламентарни избори грешката на социолозите при предварителните прогнози за резултатите на партията му е била около 10%.

По отношение на икономическата криза, бившият финансов министър не се съгласи, че редовното правителство, в което той беше вицепремиер, е оставило "държавата на пауза" - както твърди служебният премиер, назначен от Румен Радев - Гълъб Донев, в отчета си през февруари. По думите на Василев икономиката е отчела ръст от почти 4% и то по време, когато Русия нападна Украйна, а това доведе до енергийна и инфлационна криза. Той допълни, че такъв ръст не е имало у нас в последните 15 години - без да е имало подобна криза в посочения период.

Василев коментира, че кабинетът "Петков" е създал условия за бизнеса - без рекет, с безпрецедентна социална програма, с увеличение на пенсиите за 12 месеца толкова, колкото не са били вдигани за последните 12 години. Припомни и решението за безплатни детски градини. Също така допълни, че заплатите на лекари и медици са били увеличени, а дефицитът в бюджета е бил сведен до 2,9%, без да бъдат вдигани данъци.

Той допусна, че ако имаше приет бюджет за 2023 г., който да продължи описаните политики на редовния кабинет, заплатите е можело да изпреварят инфлацията. В момента доходите на хората са замразени и бизнесът не получава подкрепа, каза Василев.

Бюджет за 2023 г. няма, защото служебното правителство отказа да внесе проект в 48-ото Народно събрание, а право на тази законодателна инициатива има по закон само Министерският съвет.

"Докато бях министър в служебния кабинет на Радев през 2021 г., внесохме актуализация на бюджета, която беше приета. Това позволи на бизнеса да посрещне коронавируса. Случи се първото увеличение на пенсиите, дадоха се и пари за култура", каза Василев кята припомни, че в момента служебното правителство изпълнява бюджета, който беше приет в средата на 2022 г. по време на редовния кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024