Снимка: © Getty Images

България официално забранява вноса и развъждането на норки на територията на страната. Това обяви в профила си във фейсбук вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"След проведеното обществено обсъждане и изготвените становища по всички постъпили коментари, подписах окончателната заповед за тази забрана", казва министърът.

Сандов подчертава, че норките са инвазивен за България вид, който нанася сериозни щети върху местните екосистеми, когато попаднат там. Забраната цели да се намали броят на американските норки в страната и да се ограничи рискът от изпускането им в природата, което вреди на биологичното разнообразие в България, казват още от Министерството на околната среда и водите.

През последните години имаше чести оплаквания за избягали норки от фермата за развъждане на животните за кожи край Стара Загора, а жителите на село Маджерито неведнъж са подавали сигнали, че норките нападат техните животни и почти няма семейство, което да не е пострадало.

"Условията в единствената ферма у нас са неблагоприятни и са причина в последните години норки да навлизат в територии от дивата природа и да нанасят щети", посочва още Сандов.

Единствената действаща ферма за норки у нас е фермата край старозагорското село Маджерито. Eдин от собствениците й е Иван Ангелов (собственик на „Градус“), който беше обвинен от земевладелците Светослав Илчовски и Павел Стоименов в натиск върху бизнеса чрез съдействие от бившия премиер Бойко Борисов.

Според Търговския регистър – компанията „Фармпро“ ООД – най-големият производител на кожа от норки в България, се стопанисва от семейна фирма. Мажоритарната собственост е на Станислав Ангелов, като съдружниците му са неговият чичо Иван Ангелов и братовчед му Ангел Ангелов.

Фермата за норки на Ангелови попадна под светлините на прожекторите през декември 2020 г., когато служителите ѝ попаднаха в приоритетните групи на Националния план за ваксинация срещу COVID-19. Официално обявената причина беше, че норките разпространяват коронавирусната инфекция сред хора.

През май 2021 г. експерти от Министерството на земеделието и храните влязоха за спешна проверка в компанията „Фармпро“ ООД. Експертите от ведомството на служебния министър Христо Бозуков бяха допуснати на територията на фермата край старозагорското село ден след протеста на природозащитници пред Министерския съвет.

Тогава от Сдружението за кампании и активизъм за животните в индустрията поискаха от новоназначеното служебно правителство закриване на фермата заради „монопол“, „политически чадър“, "финансови несъответствия" и опасност за разпространяване на COVID-19.

Кадри, предоставени на bTV от април 2022 г., пък показаха изключително лоши условия за отглеждане на норките край Маджерито – мръсни и занемарени клетки, лоши условия за хранене и снабдяване с вода. Кадрите показват още трупове на животни в клетките, които не са премахнати. Тогава Стефан Димитров от НПО "Невидими животни" каза, че фермата за норки е създадена „като кофа за боклук на най-голямата компания за производство на пилета в страната“ ("Градус"), а норките се хранят с отпадъци от това производство.

През последните 20 години в ЕС са въведени забрани за добив на ценни кожи от животни, вкл. и от вида американска норка, в редица европейски страни, сред които Великобритания, Австрия, Нидерландия и др. Забрана за отглеждане на животни за ценните им кожи е въведена и в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и редица други страни, посочват още от министерството.

Поради отрицателно въздействие върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху икономиката в Европа, американските норки са включени под номер 19 в списъка на 100-те най-опасни инвазивни чужди видове в Европа, както и на приоритетните инвазивни чужди видове за България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо