България забранява вноса и развъждането на норки Снимка: © Getty Images

България официално забранява вноса и развъждането на норки на територията на страната. Това обяви в профила си във фейсбук вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"След проведеното обществено обсъждане и изготвените становища по всички постъпили коментари, подписах окончателната заповед за тази забрана", казва министърът.

Сандов подчертава, че норките са инвазивен за България вид, който нанася сериозни щети върху местните екосистеми, когато попаднат там. Забраната цели да се намали броят на американските норки в страната и да се ограничи рискът от изпускането им в природата, което вреди на биологичното разнообразие в България, казват още от Министерството на околната среда и водите.

През последните години имаше чести оплаквания за избягали норки от фермата за развъждане на животните за кожи край Стара Загора, а жителите на село Маджерито неведнъж са подавали сигнали, че норките нападат техните животни и почти няма семейство, което да не е пострадало.

"Условията в единствената ферма у нас са неблагоприятни и са причина в последните години норки да навлизат в територии от дивата природа и да нанасят щети", посочва още Сандов.

Единствената действаща ферма за норки у нас е фермата край старозагорското село Маджерито. Eдин от собствениците й е Иван Ангелов (собственик на „Градус“), който беше обвинен от земевладелците Светослав Илчовски и Павел Стоименов в натиск върху бизнеса чрез съдействие от бившия премиер Бойко Борисов.

Според Търговския регистър – компанията „Фармпро“ ООД – най-големият производител на кожа от норки в България, се стопанисва от семейна фирма. Мажоритарната собственост е на Станислав Ангелов, като съдружниците му са неговият чичо Иван Ангелов и братовчед му Ангел Ангелов.

Фермата за норки на Ангелови попадна под светлините на прожекторите през декември 2020 г., когато служителите ѝ попаднаха в приоритетните групи на Националния план за ваксинация срещу COVID-19. Официално обявената причина беше, че норките разпространяват коронавирусната инфекция сред хора.

През май 2021 г. експерти от Министерството на земеделието и храните влязоха за спешна проверка в компанията „Фармпро“ ООД. Експертите от ведомството на служебния министър Христо Бозуков бяха допуснати на територията на фермата край старозагорското село ден след протеста на природозащитници пред Министерския съвет.

Тогава от Сдружението за кампании и активизъм за животните в индустрията поискаха от новоназначеното служебно правителство закриване на фермата заради „монопол“, „политически чадър“, "финансови несъответствия" и опасност за разпространяване на COVID-19.

Кадри, предоставени на bTV от април 2022 г., пък показаха изключително лоши условия за отглеждане на норките край Маджерито – мръсни и занемарени клетки, лоши условия за хранене и снабдяване с вода. Кадрите показват още трупове на животни в клетките, които не са премахнати. Тогава Стефан Димитров от НПО "Невидими животни" каза, че фермата за норки е създадена „като кофа за боклук на най-голямата компания за производство на пилета в страната“ ("Градус"), а норките се хранят с отпадъци от това производство.

През последните 20 години в ЕС са въведени забрани за добив на ценни кожи от животни, вкл. и от вида американска норка, в редица европейски страни, сред които Великобритания, Австрия, Нидерландия и др. Забрана за отглеждане на животни за ценните им кожи е въведена и в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и редица други страни, посочват още от министерството.

Поради отрицателно въздействие върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху икономиката в Европа, американските норки са включени под номер 19 в списъка на 100-те най-опасни инвазивни чужди видове в Европа, както и на приоритетните инвазивни чужди видове за България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023