Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация Снимка: © Twitter

Следственият комитет на Беларус повдигна обвинение срещу Степан Путило, един от основателите на телеграмния канал NEXTA, и неговия колега Ян Рудик, за организиране на „терористична“ група. Това съобщава официалната белaруска агенция "БелTA".

В досието по делото двамата мъже са наречени „ръководители на терористична организация“, a Комитетът посочва още, че:

„От 2020 г. подсъдимите използват информационните си ресурси, за да дестабилизират ситуацията на територията на Беларус и да радикализират така наречените протести. Терористите многократно са призовавали за разпалване на социална омраза и раздор, блокиране на пътища и координиране на улични бунтове, извършване на терористични атаки по железопътната линия и саботаж в предприятия, които могат да доведат до бедствия“, казват в позицията си разследващите.

Това не е първото държавно обвинение срещу Степан Путило. По-рано Беларус „уличи“ активиста в подбуждане на социална омраза и държавна измяна. Путило присъства в списъци за международно издирване на Беларус и Русия.

Другият съосновател на канала NEXTA – Роман Протасевич, бе арестуван в Беларус през май миналата година. Тогава полетът на Простаевич от Атина до Вилнюс на Ryanair бе отклонен и принуден да кацне в беларуската столица Минск. В момента Протасевич е под домашен арест.

Каналът изигра важна роля в мобилизацията на протестното движение през август 2019 г. след президентските избори в Беларус. В резултат на това медията беше забранена определена за "терористична организация" от Върховния съд на страната, а Путило и Протасевич бяха включени в белоруския „списък на терористите“.

Новината са обвинението срещу Степан Путило и Ян Рудник в организиране на терористична група идва само два дни след приемането на промените в Наказателния кодекс на Беларус, които предвиждат смъртно наказание не само за доказано извършени престъпления, но и за опити за извършване на „терористични актове“ и „саботажи“.

Страната никога не е отменяла смъртното наказание, но досега налагането му не бе възможно, ако се докаже само намерение или подготовката на тежки престъпления. Тероризмът бе добавен към деянията, наказващи се със смърт в Беларус, през 1997 г. Това е единствената държава в Европа, която продължава да издава смъртни присъди.

Беларус ще наказва със смърт и за "опит" и "подготовка" на тероризъм и "саботаж"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024