Белобрадова: Колкото и бързо да карате, няма да избягате от безсмислието на битието, самотата и остаряването

Народният представител от "Демократична България" в 47-ото НС Елисавета Белобрадова коментира с емоционална публикация във Facebook липсата на контрол по пътищата, на която всички са свидетели в последните години. Белобрадова говори от първо лице за пътуването си по маршрута Бургас - София.

Обръщението ѝ към останалите шофьори е под формата на молба с няколко точки:

"Имам няколко неща да помоля:

Може ли да не спирате в аварийното платно на магистралата, да излизате по джапанки да си пушите и да уринирате?

Може ли като ми присветквате с фаровете, да не се приближавате на 3 сантиметра от колата, защото просто сте нервни? Нямам против да ми присветкват, но поне да има някакво отстояние."

"Аз разбирам, че вие живеете опасно и усещате вятъра в косите и цялата преходност на битието. Вие точно, за разлика от всички останали, можете да карате пиян или напушен - даже карате по-добре, но там, на три метра от вас, има една жена, която си вози целия свят в колата," пише тя в една от тях, визирайки трите си деца и съпруга си, които са с нея в колата.

"Те имат още книги за четене от списъка за лятото и най-хубавите крачета на тоя свят. Имат да се провалят, да растат на височина, да обичат някой идиот. Всяко кокалче е свещено в телата им."

Белобрадова добавя, че "никой не може да шофира", защото "вероятно досега сте били богове, но за две секунди няма да сте", посочвайки, че едно ненавременно мигане, аневризма или есемес е достатъчно, за да стане инцидент.

"Колкото и бързо да карате, няма как да избягате от безсмислието на битието, от самотата и остаряването. И аз съм самотна, но това не е важно. Важното е, че виждам светлината, тя е заела всички останали седалки в колата и просто ви моля да карате в рамките на закона. Защото не знам какво да направя друго при условие, че контрол реално няма."

Правителството на Кирил Петков инициира предложение за промени в Закона за движение по пътищата, което предвиждаше да се намали максималната скорост на движение по магистралите от 140 на 130 км/ч.

В момента Законът за движение по пътищата практически не работи в България, въпреки честите му промени и постоянното вдигане на глобите, защото липсва елементарен контрол. Полицаите, които се занимават с прилагането му, са изключително малко, а системата от камери не оказва необходимия ефект за дисциплинирането на шофьорите.

България е втора в Европейския съюз по брой загинали при пътни инциденти на един милион жители за 2021 и 2020 година (преди нас е само Румъния), през 2019 година е била на трето място - след Румъния и Латвия.

Последните проверки на КАТ показаха, че масово има случаи на пияни и/или дрогирани шофьори.

Една трета от инцидентите на пътя са вследствие на несъобразена скорост, а всяка година ръстът на загиналите се увеличава с 9-10% годишно.

При аргументацията на предложението за намаляване на скоростта по магистралите от МВР цитираха данни на Европейския съвет за транспортна безопасност, които доказват, че над 2100 човешки живота могат да бъдат спасени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час. В повечето европейски държави скоростта по магистралите е между 110 км./ч. и 130 км./ч. Единствено в Германия има участъци, където липсва максимална горна граница, но и там тече дебат това да бъде променено.

В България скоростта беше увеличена от 130 км./ч. на 140 км./ч в първото правителство на Бойко Борисов, а от първото обнародване на Закона за движение по пътищата през 1999 г. до 2022 година той е поправян 96 пъти.

Единствено в България и Полша разрешената максимална скорост на движение по автомагистралите е 140 км/ч. Всеки пети смъртен случай е на магистрала.

Вижте цялата публикация на Елисавета Белобрадова:

"Молих се на АПИ да измият мантинелите и да изправят пътни знаци. И досега това не е направено" "Молих се на АПИ да измият мантинелите и да изправят пътни знаци. И досега това не е направено"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024