Бербатов сезира ФИФА и УЕФА за връзки на Борислав Михайлов с шефа на черното тото Дан Тан Снимка: © BIRD.bg

Екипът на кандидата за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов е получил сигнал, че е образувано досъдебно производство през 2019 г. за манипулиране на футболни срещи, в които участват членове на Изпълнителен комитет на Българския футболен съюз.

„Има изключителни сериозни индикации за тежки корупционни схеми. Доколкото имаме информация, съдебното производство дори се води за организирана престъпна група. Молим всички държавни институции да обърнат внимание на това досъдебно производство, за да излезе най-накрая истината какво се случва в българския футбол“, каза днес на пресконференция Димитър Бербатов.

Екипът му е подготвил материал, който да изпрати на ФИФА и на УЕФА. Материалът е базиран на разследването на BIRD.bg, което показва снимки на президента на БФС Борислав Михайлов в компанията на Коце Маца и „боса на черното тото“ Дан Тан в Сингапур. Там Михайлов е празнувал настъпването на 2011 г.

Две седмици след новогодишното празнендство Михайлов е подписал договор с фирмата „Фути Интернешънъл Медия“, контролирана от Дан Тан, за мача България – Естония /2:2/. BIRD.bg разполага с копие от договора. Вижда се, че подписът на представителя на „Фути Медия“ Блап Йонсен е машинно генериран, но пък подписът на Михайлов е ръкописен.

Мачът между България и Естония се провежда на 9 февруари 2011 г. в Анталия и завърши след четири дузпи. Футболната среща беше разследвана и анулирана, а за нагласения резултат са били заложени най-малко 6,9 милиона долара при азиатски букмейкъри. Тогава ФИФА стигна до извода, че в скандала няма замесени официални лица от федерациите на България и Естония, а те са били подведени от престъпна група. Но документираната близост на Михайлов с Дан Тан връща лентата към различна интерпретация на събитията.

„Това е поредното и може би най-фрапиращото доказателство, което сме получавали за такива близки отношения между хора, които са явни ръководители на черното тотоq и ръководителя на БФС, страна в Европейския съюз, членка на ФИФА и на УЕФА“, каза Бербатов по отношение на снимките и договора, представени в разследването на BIRD.

Снимката поражда много и изключително важни въпроси, каза още кандидатът за президент на БФС. Екипът на Бербатов е изпратил на президента на БФС въпроси, свързани с разкритията, но официален отговор няма.

България е на осмо място по черно тото в Европа и има доклади, които доказват това, каза още Димитър Бербатов, като посочи три мача, които обяви за уговорени.

"Според статистиката сме на осмо място по уредени мачове в Европа. Да ви припомня ли за три уредени мача? България срещу Зимбабве на ниво младежи, 5:0 в Сливен през 2009 г. И още - мач с Южна Африка - 1:1 преди световното първенство през 2010-а и мач с Естония в Турция".

Бербатов коментира и последния двубой между България и Грузия, който завърши с „катастрофално поражение“ за българските национали след загуба с резултат 2:5.

„Всичко това ни води до мача с Грузия онзи ден. Имали сме и преди такива мачове, но сега позорът е още по-голям. Няма как да се нахвърляш върху собствените си играчи, национални играчи и да хвърляш вината върху тях. Това е абсурдно и мога да си позволя да го кажа, защото съм бил на мястото на тези играчи. Разбира се, те също носят отговорност, но да излизаш да плюеш, да хвърляш вината директно върху тях, без да поемеш каквато и да е отговорност, поне един път да не признаеш собствената си грешка…“

Президентът на Българския футболен съюз Михайлов бе заел мястото си в ложата на стадион "Хювефарма Арена" за двубоя от Лигата на нациите между България и Грузия в компанията на Йордан Лечков, Георги Иванов - Гонзо и Михаил Касабов. Михайлов обаче си тръгна още преди да свърши първото полувреме, след като Грузия отбеляза два гола в българската врата.

„Тръгваш си при 2:0, ако причината за това не е личен или семеен проблем – няма обяснение", коментира Бербатов.

От Българския футболен съюз изразиха "силното си възмущение" от "катастрофалната" загуба от Грузия, като тя доведе до напускането на поста на национален селекционер на Ясен Петров, но не и на президентът на БФС Борислав Михайлов.

Загубата от Грузия е "катастрофална", но Михайлов е все така вкопчен във волана на БФС

Въпреки че „Българският футбол е докаран до място, на което ако погледнеш нагоре, виждаш дъното“, Димитър Бербатов даде оптимистична прогноза за утрешния мач на България с Гибралтар загуба би била „пълен резил“, този мач ще бъде спечелен и ще внесе малко спокойствие.

„Утре има мач с Гибралтар, каквото и да се случва – този мач трябва да се вземе. Нищо няма възможност да те разконцетрира да победиш Гибралтар“, каза Бербатов.

Кандидатът за президент на БФС призова отново Борислав Михайлов и хората от Изпълнителния комитет да си подадат оставките, както и за организиране на „честен организиран конгрес“, на който клубовете да решат кой да ги представлява.

След като редовният изборен конгрес на БФС на 18 март бе отменен от ръководството на централата, кандидатът за президентския пост Димитър Бербатов проведе собствен с клубовете, които го поддържат.

Според Конгреса на Димитър Бербатов, който БФС не признава, Борислав Михайлов вече не е президент на футболния съюз. По време на гласуване в зала 3 на НДК вотът на 76-те присъстващи делегата отиде в полза на Димитър Бербатов, който бе избран да оглави БФС. Там бе решено още президентът на централата да заема поста не повече от 3 мандата (75 гласа "за"), а членовете на Изпълкома се да се намалят от 15 на 9 (74 гласа "за").

БФС реагира със санкции на организирания от Бербатов и екипа му Конгрес в НДК. Футболният съюз обяви, че всички аматьорски клубове, участвали в събитието, ще бъдат изключени от структурите на централата. На ЦСКА и останалите професионални тимове, присъствали на мероприятието в зала 3 на НДК, БФС наложи глоби от по 15 000 лева. Изпълнителният директор на „червените” Филип Филипов бе лишен от всякакъв вид ръководни функции във футбола.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024