Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция Снимка: © Getty Images

Бившият президент на Молдова Игор Додон, който управляваше страната между 2016 и 2020 г. и се смяташе за приближен на Кремъл, е задържан след провеждането на обиск в дома му.

Додон е арестуван по разследване за корупция, държавна измяна, незаконно придобиване на имущество и получаване на партийно финансиране от престъпна организация.

Делото срещу него е образувано на 18 май. Додон е заподозрян заради записи от негова среща през 2019 г. с местния олигарх Владимир Плахотнюк - бивш партиен лидер и един от най-богатите хора в Молдова, който е разследван за престъпна дейност.

Според данните на антикорупционните прокурори, има улики, че Додон може да е получил пари от Плахотнюк за нуждите на Партията на социалистите, на която е почетен председател.

Игор Додон е критикуван заради проруските си позиции, макар че самият той твърди, че е "промолдовски" политик и смята, че страната не трябва да се сближава нито с Москва, нито със Запада.

Преди дни той обяви, че Молдова "няма нужда от НАТО", за да се пази от евентуална руска агресия, и че предоставянето на военна помощ на страната "ще превърне войниците и хората ни в пушечно месо".

Напрежението в Молдова, която граничи с Украйна и има вътрешни проблеми заради сепаратистката проруска територия на Приднестровието, стана особено голямо след избухването на войната на 24 февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024