Снимка: © Getty Images

Агенцията по заетостта ще предоставя по 356 лева за наеми и режийни разходи на украинските граждани, започнали работа в България, за период от 3 месеца.

Освен това държавата ще заплаща на работодателите разходи за минимална заплата (710 лв.) и осигуровките за период от 3 месеца, ако фирмите наемат украински граждани, избягали от войната, започната от Русия на 24 февруари.

Субсидираната тримесечна заетост може да е на непълно или пълно работно време, предвидени са и средства за възнаграждения на ментори, които да подпомагат назначените на работа украинци за период до 3 месеца. Месечното възнаграждение на менторите ще бъде в размер на ½ от минималната работна заплата – или 355 лв.

Мерките са част от Програмата за трудова интеграция на украинските граждани. Бюджетът на програмата е в размер над 46,5 млн. лв. Финансирането е европейско. Целта и е да окаже навременна подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда на разселени лица от Украйна, като се очаква от плана да могат да се възползват около 9 000 украински граждани.

"Първите три месеца се покриват на работодателя от държавата с минимални заплати. Работодателят може да предложи и по-високо заплащане, но минималната заплата е поета от държавата. Планът включва и трудово консултиране, индивидуален план, професионално ориентиране, курсове по български език. В този бюджет се включва и мярка за субсидиране на наема. В момента, в който се подпише трудов договор, украинските граждани имат 1 месец да излязат на квартира. Тяхното участие в хуманитарната програма, свързана с хотелиерите и настаняването в почивните бази, се преустановява в рамките на месец", обясни вчера в интервю за предаването "120 минути" по bTV вицепремиерът Калина Константинова.

По програмата се кандидатства чрез Агенцията по заетостта, а за да ползват подкрепата, украинците трябва да са регистрирани в бюрата по труда.

Работодателите, които искат да се включат в проекта "Солидарност" и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявления за включване чрез електронната платформа, достъпна през сайта на Агенцията по заетостта.

Хуманитарната програма, свързана с хотелите, също продължава, но при нова схема за плащане.

"Тя е във формат 15 лева на ден на човек и който има желание да участва, би могъл да продължи. Истината е, че сезонът за много хотели започна, имат посетители. Много от новите хотели, които се включиха в програмата за настаняване, са с по-ниска категория", каза в студиото на "120 минути" Калина Константинова.

Константинова: Най-голямото ми огорчение е това, че думите ми провокираха разделение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени