Държавата ще поема минималната заплата на работещите украинци за 3 месеца Снимка: © Getty Images

Агенцията по заетостта ще предоставя по 356 лева за наеми и режийни разходи на украинските граждани, започнали работа в България, за период от 3 месеца.

Освен това държавата ще заплаща на работодателите разходи за минимална заплата (710 лв.) и осигуровките за период от 3 месеца, ако фирмите наемат украински граждани, избягали от войната, започната от Русия на 24 февруари.

Субсидираната тримесечна заетост може да е на непълно или пълно работно време, предвидени са и средства за възнаграждения на ментори, които да подпомагат назначените на работа украинци за период до 3 месеца. Месечното възнаграждение на менторите ще бъде в размер на ½ от минималната работна заплата – или 355 лв.

Мерките са част от Програмата за трудова интеграция на украинските граждани. Бюджетът на програмата е в размер над 46,5 млн. лв. Финансирането е европейско. Целта и е да окаже навременна подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда на разселени лица от Украйна, като се очаква от плана да могат да се възползват около 9 000 украински граждани.

"Първите три месеца се покриват на работодателя от държавата с минимални заплати. Работодателят може да предложи и по-високо заплащане, но минималната заплата е поета от държавата. Планът включва и трудово консултиране, индивидуален план, професионално ориентиране, курсове по български език. В този бюджет се включва и мярка за субсидиране на наема. В момента, в който се подпише трудов договор, украинските граждани имат 1 месец да излязат на квартира. Тяхното участие в хуманитарната програма, свързана с хотелиерите и настаняването в почивните бази, се преустановява в рамките на месец", обясни вчера в интервю за предаването "120 минути" по bTV вицепремиерът Калина Константинова.

По програмата се кандидатства чрез Агенцията по заетостта, а за да ползват подкрепата, украинците трябва да са регистрирани в бюрата по труда.

Работодателите, които искат да се включат в проекта "Солидарност" и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявления за включване чрез електронната платформа, достъпна през сайта на Агенцията по заетостта.

Хуманитарната програма, свързана с хотелите, също продължава, но при нова схема за плащане.

"Тя е във формат 15 лева на ден на човек и който има желание да участва, би могъл да продължи. Истината е, че сезонът за много хотели започна, имат посетители. Много от новите хотели, които се включиха в програмата за настаняване, са с по-ниска категория", каза в студиото на "120 минути" Калина Константинова.

Константинова: Най-голямото ми огорчение е това, че думите ми провокираха разделение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023