Снимка: © state.gov / Screenshot

България, Република Северна Македония и Черна гора са упражнили суверенното си право да затворят своето въздушно пространство за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

„Решението на трите страни е независимо и не е наложено отвън. Решенията им отразяват ангажимента на Европа да държи Русия отговорна за нейната непредизвикана и неоправдана агресия в Украйна”, каза Прайс.

Вчера България, Северна Македония и Черна гора не дадоха разрешение за прелитане на руския правителствен самолет. Причините - Лавров е в списъка със санкционираните от Запада лица, пряко отговорни за агресията от страна на Русия срещу Украйна, а европейското въздушно пространство е затворено за руски самолети.

Лавров трябваше да посети Сърбия, за да се срещне със сръбското държавно ръководство и да обсъди снабдяването на страната с руски енергийни източници. Визитата на руския външен министър обаче беше отменена в резултат на неполученото разрешение за прелитане, а той каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва, като добави: "Основното нещо е, че никой няма да може да разруши нашите отношения със Сърбия".

В края на май Сърбия договори с Русия нов 3 годишен план за доставки на природен газ след телефонен разговор на Александър Вучич с руския му колега Владимир Путин и след 31 май, когато изтича 10-годишният договор на Белград с "Газпром". Това се случва на фона на огромните газови и петролни санкции, които ЕС спуска над Русия с идеята да финансира дори и косвено войната в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ коментира отказа да Сърбия да се присъедини към европейските санкции и призова страната да даде приоритет на целта си да стане страна-членка на ЕС, като се придържа към общата външна политика.

„Ние постоянно призоваваме Сърбия да предприеме стъпки, за да напредне по европейския път, включително да диверсифицира своите енергоизточници и да намали енергийната си зависимост от Русия. Ние опитваме да дадем предложения и продължаваме да се стремим да бъдем партньор на Сърбия, за да подпомогнем усилията ѝ за повишаване на енергийната и сигурност в дългосрочен план“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ.

Русия се възмути от спрения полет на Лавров и покани сръбския външен министър в Москва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"