Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ Снимка: © Getty Images

В понеделник и вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) ще събеседва с кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

Осем са концепциите за управление на БНТ, които ще изслуша регулаторът днес и утре (27 и 28 юни), а изборът ще се състои на 29 юни.

На 27 юни пред СЕМ ще застанат журналистът Сашо Диков, бившият юрисконсулт на БНТ и БНР Ирина Величкова, спортният журналист Сашо Йовков, бившият спортен водещ и член на настоящия УС на БНТ Василена Матакева.

На 28 юни СЕМ ще събеседва с действащия ръководител на БНТ Емил Кошлуков, бившият директор на "Новини" в bTV и дългогодишен водещ Венелин Петков, бившият ръководител на БНР-Кърджали Красимир Ангелов и преподавателя от Факултета по журналистика на СУ Светлана Божилова.

Концепциите на кандидатите за управление на БНТ не се публикуват предварително, те ще бъдат достъпни за разглеждане след събеседванията.

След изслушванията Съветът за електронни медии в състав Симона Велева (предложена от ПП), Пролет Велкова (номинирана от ДБ), Габриела Наплатанова (от квотата на президента), Соня Момчилова (също представителката на президентската квота,) и Галина Георгиева (предложена от ГЕРБ през 2019 г.) ще дискутира и съобщи своя избор на 29 юни.

Кои са кандидатите за директор на БНТ?

Емил Кошлуков управлява БНТ от 2019 г. - първо като временно изпълняващ длъжността генерален директор на мястото на Константин Каменаров, а после и с редовен мандат след изборен конкурс в СЕМ. Две години преди това беше програмен директор на БНТ1, като съвместяваше тази позиция и с функцията си на водещ на публицистично предаване. По образование той е политолог с диплома от университета в Санта Барбара, САЩ.

Емил Кошлуков е бивш депутат от НДСВ / "Новото време", между 2010 и 2014 г. беше директор на "Ноу фрейм медия", като водеше и предаването "Факторът" в ТВ7, докато тя беше финансирана от Цветан Василев и КТБ. През 2015-2017 г. той се прехвърли в Канал 3. Според биографичната му справка в сайта на БНТ - по това време той е работил и като "консултант по различни медийни проекти".

Последната формулировка отчасти съвпада с договора му на "програмен директор" на ТВ "Алфа" на Волен Сидеров, който покрива периода 2016-2017 г. и беше представен от Кошлуков пред СЕМ при първия му опит да оглави БНТ още през 2017 г.

Легитимността на този управленски стаж беше поставена под въпрос през април 2022 г. от председателя на Комисията по култура и медии Тошко Йорданов, който поиска СЕМ да направи обратна проверка за това дали е отговарял на критериите за кандидатстване или договорът му с партийната медия е фиктивен.

Съветът за електронни медии в по-ранния си състав не откри нередности в последния проведен конкурс (2019 г.), когато Кошлуков вече беше натрупал нужния стаж не в "Алфа", а в БНТ.

Венелин Петков беше дългогодишен водещ на bTV Новините от създаването на телевизията до 2014 г., като по-късно стана директор на "Новини, актуални предавания и спорт" в медията. Завършил е журналистика в Университета на Мисури, след като печели стипендия "Фулбрайт". По време на следването си е работил за няколко американски медии, включително като асоцииран продуцент в CNN. Завръща се в България, като работи и в Българската национална телевизия, преди да се прехвърли в новосъздадената bTV. През декември 2020 г. той беше сменен от тогавашния водещ на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян и напусна bTV.

През 2021 г. Петков стана преподавател в столичното частно училище Izzi Science for Kids.

Сред кандидатите за генерален директор е и Сашо Диков - бившият програмен директор на Канал 3, водещ на серия от авторски предавания в Нова ТВ и в "Евроком". Това няма да е първият му опит да стане генерален директор на БНТ. Диков беше кандидат и през 2019 г., когато СЕМ предпочете Кошлуков.

За втори път се кандидатира и бившият спортен журналист от БНТ Сашо Йовков, който беше освободен като ръководител на Спортната дирекция през 2020 г. Той също беше сред претендентите за директорския пост на националната телевизия преди три години.

Василена Матакиева също е бивш дългогодишен спортен водещ от БНТ, а в момента е член на Управителния съвет на телевизията в мандата на Кошлуков. Професионалният ѝ опит включва работа като пресаташе на БОК през 2005 г. и участие в подготовката на кандидатурата на София за домакин на Олимпийски игри. Член е на медийната комисия на Българския Олимпийски комитет. От 2009 г. е преподавател в магистърската програма по спортна журналистика в НСА.

Ирина Величкова е бивш юрисконсулт на БНТ между 1994-1995 и 1999-2004 г. - за последно при Кирил Гоцев. По-късно е работила като правен консултант и директор на "Правна дирекция" на БНР до 2013 г. В момента е юрисконсулт на Държавния музкален и балетен център София.

Светлана Божилова беше сред кандидатите за генерален директор на БНТ и през 2010 г. (СЕМ тогава избра Вяра Анкова). Божилова е преподавател във Факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски", била е член на предшественика на СЕМ - Националния съвет за радио и телевизия.

Красимир Ангелов е дългогодишен кореспондент на БНТ и БНР в Кърджали, като той също има опит в конкурсната процедура за генерален директор на националанта телевизия - Ангелов се включва с концепция през 2013 г. (при преизбирането на Вяра Анкова).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024