"Добър ден за Европа": Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС Снимка: © Getty Images

Лидерите на Европейския съюз приеха Украйна и Молдова като кандидати за членство в Европейския съюз. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след вчерашната среща на върха в Брюксел.

„Имаме споразумение. Европейският съвет току-що реши Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС. Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС”, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Twitter.

„Днес е добър ден за Европа. Поздравления за президентите Володимир Зеленски и Мая Санду и на министър-председателя Иракли Гарибашвили. Вашите страни са част от нашето европейско семейство. И днешното историческо решение потвърждава това”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Украинският президент Володимир Зеленски определи решението на европейските лидери като „едно от най-важните решения за Украйна от нейната независимост преди 30 години“, а момента като „уникален и исторически“.

„Това е уникален и исторически момент в отношенията между Украйна и Европа. Благодарности към Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и лидерите на ЕС за подкрепата. Бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС“, написа Зеленски в Twitter.

Президентът на Молдова Мая Санду също определи събитието като „исторически ден“ , като коментира, че молдовската страна знае, че я очаква „труден път, който ще изисква много работа и усилия".

Решението за даване на зелена светлина на Украйна и Молдова не бе изненадващо, тъй като миналия петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен препоръча двете държави да бъдат приети за кандидати на ЕС.

Грузия, която подаде молба едновременно с Молдова, не получи препоръка от Европейската комисия, но грузинският премиер написа в Twitter, че въпреки това събитието е историческо, а страната му е готова да приложи всички европейски приоритети, за да получи статут на кандидат.

Украйна внесе официално искане за членство преди по-малко от 4 месеца, няколко дни след началото на руската инвазия в страната на 24 февруари. Отговорът на европейските институции идва безпрецедентно бързо, но не е ясно колко време остава до фактическото присъединяване на страната в Европейския съюз.

Киев вече получи от Европейската комисия списък със седем искания за мащабни промени. Те включват реформа на Конституционния съд, нова процедура за назначаване на прокурори, система за борба с прането на пари и нови закони за правата на малцинствата.

Така страните със статут на кандидати за членство в ЕС вече стават седем: Турция, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Албания и новите две одобрени страни Украйна и Молдова. Този статут обаче не означава, че те автоматично ще се присъединят към Европейския съюз – процесът към членството започва след решение на Европейския съвет да бъдат започнати преговори за присъединяване. В момента такива се водят с Турция, Сърбия и Черна гора. За Северна Македония и Албания до момента няма решение на Европейския съвет, защото двете страни вървят в "пакет", а през 2019 г. България наложи вето над преговорната рамка със Скопие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024