"Добър ден за Европа": Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС Снимка: © Getty Images

Лидерите на Европейския съюз приеха Украйна и Молдова като кандидати за членство в Европейския съюз. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след вчерашната среща на върха в Брюксел.

„Имаме споразумение. Европейският съвет току-що реши Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС. Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС”, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Twitter.

„Днес е добър ден за Европа. Поздравления за президентите Володимир Зеленски и Мая Санду и на министър-председателя Иракли Гарибашвили. Вашите страни са част от нашето европейско семейство. И днешното историческо решение потвърждава това”, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Украинският президент Володимир Зеленски определи решението на европейските лидери като „едно от най-важните решения за Украйна от нейната независимост преди 30 години“, а момента като „уникален и исторически“.

„Това е уникален и исторически момент в отношенията между Украйна и Европа. Благодарности към Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и лидерите на ЕС за подкрепата. Бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС“, написа Зеленски в Twitter.

Президентът на Молдова Мая Санду също определи събитието като „исторически ден“ , като коментира, че молдовската страна знае, че я очаква „труден път, който ще изисква много работа и усилия".

Решението за даване на зелена светлина на Украйна и Молдова не бе изненадващо, тъй като миналия петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен препоръча двете държави да бъдат приети за кандидати на ЕС.

Грузия, която подаде молба едновременно с Молдова, не получи препоръка от Европейската комисия, но грузинският премиер написа в Twitter, че въпреки това събитието е историческо, а страната му е готова да приложи всички европейски приоритети, за да получи статут на кандидат.

Украйна внесе официално искане за членство преди по-малко от 4 месеца, няколко дни след началото на руската инвазия в страната на 24 февруари. Отговорът на европейските институции идва безпрецедентно бързо, но не е ясно колко време остава до фактическото присъединяване на страната в Европейския съюз.

Киев вече получи от Европейската комисия списък със седем искания за мащабни промени. Те включват реформа на Конституционния съд, нова процедура за назначаване на прокурори, система за борба с прането на пари и нови закони за правата на малцинствата.

Така страните със статут на кандидати за членство в ЕС вече стават седем: Турция, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Албания и новите две одобрени страни Украйна и Молдова. Този статут обаче не означава, че те автоматично ще се присъединят към Европейския съюз – процесът към членството започва след решение на Европейския съвет да бъдат започнати преговори за присъединяване. В момента такива се водят с Турция, Сърбия и Черна гора. За Северна Македония и Албания до момента няма решение на Европейския съвет, защото двете страни вървят в "пакет", а през 2019 г. България наложи вето над преговорната рамка със Скопие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023