Дом за възрастни във Варна продължава да работи въпреки "нечовешко отношение" към болните Снимка: © bTV

Груби нарушения и "нечовешко отношение" към възрастните болни хора са установени в социалния дом във Варна, в който при пожар загинаха четирима души в началото на май.

Проверката на омбудсмана Диана Ковачева е показала системно неспазване на стандартите за грижа за пациентите в дома - въпреки това той продължава да работи и "нито една институция няма компетентност да го затвори".

Пред bTV Ковачева описа преживяното от обитателите на дома като "унизително и нечовешко отношение, абсолютно уронващо достойнството".

Сградата е била непригодена за нормално придвижване на хора с увреждания. В тесни стаи са настанявани по 3-4 души, а между леглата не може да мине проходилка.

Един от хората е бил настанен в помещение без прозорци, което преди е служило като баня. Липсвали са алармени звънци, хората са се оплаквали, че не им доставят достатъчно памперси, лежащо болни не са раздвижвани и вдигани от леглото в продължение на една седмица. В пряко нарушение на закона е допускано настаняването на хора с различни категории увреждания - включително психично болни.

Домът във Варна е заключен, а близките на възрастните в дома, не са имали достъп до тях.

„Абсолютно нередно отношение към хората, които са оставени там на доверие да бъде полагана грижа към тях. Очевидно такава грижа не е полагана, близките не са имало достъп до своите близки – те са можели да се срещат само с онези, които могат да излязат навън, а повечето от хората са неподвижни. Ако близките имаха възможност да видят за какво става въпрос - със сигурност нямаше да оставят хората там“ , казва още Ковачева.

„Голяма част от персонала е назначен през месец март и април, т.е. има огромно текучество. Необучени, неквалифицирани, нискомотивирани хора – и това може да се каже за още много домове“.

Поставя се под въпрос и дали наистина видео наблюдението работи, дали хората, които трябва да наблюдават - действително го правят, след като пожарът се е разразил по такъв начин.

В дневното меню на възрастните хора липсват изцяло млечни продукти, плодове и зеленчуци. Месото също е в ограничени количества. За сметка на това, по думите на омбудсмана, таксата в дома е увеличена почти двойно в последните месеци и достига над 500лв.

Проверка след инцидента, довел до смъртта на четирима души, показва, че хосписът работи без лиценз – но въпреки това и въпреки всичко гореизброено, той все още остава отворен.

Докладът за нарушенията в дома за възрастни хора е изпратен към Министъра на здравеопазването и към Министъра на труда и социалната политика, а обратен отговор от тях до омбудсмана все още няма.

По думите на Ковачева, домовете за възрастни хора с увреждания са обекти с обществено предназначение и попадат под грижата и контрола на Регионална здравна инспекция.

„Не е вярно, че никоя институция в държавата не може да ги затвори. Нашият анализ показва, че РЗИ има такава компетентност. По силата на закона при непосредствена опасност за живота на тези хора, РЗИ може да се намеси и да затвори. Ако РЗИ има компетентност да затвори един ресторант, в края на краищата би следвало и в този случай да има подобна компетентност“, коментира Ковачева.

Била ли е РЗИ информирана своевременно за случая и ако да, защо не са предприети мерки – тези въпроси е поставил омбудсманът към Министъра на здравеопазването и Министъра на труда и социалната политика.

„Това са хора в безпомощно състояние, които не могат сами да потърсят правата си. Държавата трябва да се стовари с цялата си сила в подобни ситуации“, каза омбудсманът в ефира на bTV.

Това е втори инцидент с възникнал пожар в дом за стари хора в последните шест месеца във Варненска област. През ноември 2021 г., деветима от общо 58-те обитатели на старческия дом в село Рояк "Топъл дом", община Дългопол, загинаха в пожар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тяснопартийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023