„Фактът, че се обсъжда ваксината на AstraZeneca да бъде изтеглена от България, за нас е неразбираем“ – така представителят на СЗО за страната доц. Михаил Околийски коментира предложението на здравния министър Костадин Ангелов да се спре употребата на препарата при всички хора под 60-годишна възраст.

То беше направено в понеделник след получено писмо от португалското председателство на ЕС, което настоява за общ подход по темата от страна на всички държави членки. Сега експертните съвети у нас имат няколко дни да обявят дали да „изтеглят“ ваксината заради връзката ѝ с две редки тромбози.

„Цялата тази дискусия около AstraZeneca ми се струва по-скоро политическа или повлияна от други фактори, защото това е ваксина, която е доказала ефективността си. Мои близки са ваксинирани с нея и са напълно защитени от последствията на заразата. Не трябва да се спират ваксинациите, защото те спасяват човешки животи. Една доза от препарата не е достатъчна, за да предпази от вируса“, каза доц. Околийски пред БНТ.

„Препоръката на СЗО е да се получи втора доза, за да може човек да има защита. Тя трябва да е със същата ваксина, както първата инжекция“, каза той.

България може да спре напълно ваксинацията с AstraZeneca при хора под 60 години

Напоследък се обсъжда все повече дали ваксинираните с AstraZeneca да си поставят втора доза от иРНК препарат. Франция започна да го прави, Германия го препоръча, но още няма резултати от подобни клинични тестове.

„Не може да се смесват“, каза доц. Околийски. „Защото няма клинични доказателства, че това ще бъде ефективно, че човек ще бъде предпазен по същия начин“.

Относно думите на здравния министър Костадин Ангелов, че интересът към AZ е все по-малък и че се поставят „символични количества“, представителят на СЗО за България каза: „Интересът на хората се формира и от общественото мнение, и от мнението на властимащите. Не трябва да се спират ваксини“.

В понеделник Ангелов каза, че ако няма интерес към препаратите на AstraZeneca, те ще бъдат изтеглени и ще се съхраняват в „БулБио“ и РЗИ-тата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин