Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин Снимка: © Getty Images

21-годишният руски войник Вадимир Шишимарин e осъден от украински съд на доживотен затвор за убийството на невъоръжен мъж. Това е резултатът от първия съдебен процес за военни престъпления, извършени по време на инвазията на Русия в Украйна.

Дни по-рано - на старта на делото - руснакът се призна за виновен за убийството на 62-годишния цивилен Александър Шелипов, по когото стреля на 28 февруари - ден четвърти от войната.

Районният съд Соломянка в Киев отсъди, че Шишимарин е "извършил престъпление" съгласно международното хуманитарно право:

„Той вижда цивилния гражданин на тротоара, Александър Шелипов, и, знаейки, че Шелипов е цивилен, невъоръжен и не представлява заплаха, произвежда няколко изстрела със своя автомат.“

По думите на съдия Сергей Агафонов Шишимарин е изпратил няколко изстрела в главата на жертвата с автоматичното оръжие. Руският войник е изпълнил "престъпна заповед", дадена му от войник от по-висок ранг, твърди още магистратът.

В последното си изявление пред съда миналата седмица Шишимарин, каза, че не е искал да убива Шелипов и "искрено съжалява" за случилото се. Той може да се обжалва присъдата си в 30-дневен срок.

Виктор Овсяников, адвокатът на сержанта, казва в заключителната си реч, че клиентът му се е страхувал за живота си и два пъти е отказал да изпълни заповедта да застреля украинския гражданин.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, каза, че Кремъл е "загрижен" за съдбата на осъдения руски войник и ще търси начини да му помогне.

„Разбира се, ние сме загрижени за съдбата на нашия гражданин“, обяви Песков пред репортери по време на редовна конферентна връзка.

„Нямаме много възможности да защитим интересите му на място, тъй като чуждите институции всъщност не извършват дейност в Киев. Но това не означава, че няма да разгледаме възможността да му помогнем по друг начин“, добави Песков, без да изяснява какви са другите алтернативи.

По-рано говорителят на Кремъл заяви, че Русия смята обвиненията за „неприемливи“, „възмутителни“ и „инсценирани“.

По време на защитата на своя клиент, адвокатът на Шишимарин се опита да представи 21-годишния войник и другите руски войници като пионки в схема на Кремъл, твърдейки, че те не са знаели, че действията им "ще доведат до масова смърт не само на военнослужещи, но и на цивилни".

След като се призна за "напълно виновен", Шишимарин бе принуден да се изправи срещу вдовицата на жертвата си.

„Разбирам, че няма да можеш да ми простиш, но съжалявам“, каза тогава той.

Жената разпита руския войник защо е дошъл в Украйна, като риторично попита: "Вие дойдохте да ни защитите? От кого? Защитихте ли ме от съпруга ми, когото убихте?", обърна се жената към 21-годишния руски войник.

„Наредиха ни да дойдем, какво ще последва - не знаех“, отговори Шишимарин.

Досега Украйна е идентифицирала над 10 хил. потенциални военни престъпления, извършени от Русия. Независими медии и правозащитни групи също събират все повече доказателства за атаки срещу украински цивилни.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова каза, че чрез този първи процес, „Украйна изпраща ясен сигнал, че всеки извършител, всяко лице, което е поръчало или е съдействало за извършването на престъпления в Украйна, няма да избегне отговорност".

Москва отрича нейни войници да са извършвали нападения срещу цивилни, но украинските следователи събират доказателства, които да бъдат представени и пред Международния съд в Хага.

Съденият за военни престъпления руски войник се призна за виновен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024