ДПС поиска извинение от bTV заради лапсус на Канна Рачева

Ръководството на ДПС поиска публично извинение от страна на bTV и журналистката Канна Рачева заради лапсус по време на пряко включване от протеста на 21 октомври.

В него Рачева посочва, че пред Съдебната палата са се събрали граждани, които подкрепят искането на Съюза на съдиите в България за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Тя допълва информацията с новината за отказа на Военната прокуратура да образува досъдебно производство срещу служители на НСО заради инцидента от 7 юли на заградения плаж при лятната резиденция на Ахмед Доган.

В края на включването си Канна Рачева казва, че протестиращите пред Съдебната палата ще тръгнат на шествие към ВСС, "където утре в 9:30 ч. ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган".

Последното смесване на имена е довело до възмущение в ДПС.

Партията уличава националните медии - и по-специално "най-гледаната национална телевизия BTV" - във "все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир".

"Смесването на новини с политическа пропаганда, чрез въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, според нас, подбор на теми и събеседници отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика - коректив, а не партиен пропагандатор", се казва в съобщението на ДПС.

От Движението твърдят, че "последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация" била премината при включването на Рачева и объркването на имената на Иван Гешев и Ахмед Доган.

ДПС посочват, че Рачева е "журналист със солиден професионален опит и стаж", но остават недоволни от "изричането в ефир на недопустима неистина".

От партията не се съгласяват с предположението, че става дума за лапсус, защото "този акт нито е първият, нито е изолиран случай".

"Смятаме, че не е нужен подробен програмен скрининг, за да направим констатация, че медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който, да припомним, е напуснал активната политическа дейност от 8г. Доколкото с манипулации срещу г-н Доган се занимава основно Хр. Иванов, оставаме с впечатление, че медията обслужва неговата партийка", се твърди в прессъобщението на ДПС.

Затова партията настоява "ръководството на bTV да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията". Настоява се и за публично извинение от страна на телевизията и лично от Канна Рачева.

Това е вторият случай, в който журналистката бива обвинявана в невярно отразяване на протестите, след като комуникацията й с редактор по време на ефир при пряко включване от протестите в края на юли се превърна в "опорна точка" за критика срещу bTV.

Епично: Преслава срещу Канна Рачева

Още по-рано премиерът Бойко Борисов нарече медията "Божков ТВ" пред репортери на телевизията, което провокира ответна реакция от страна на ръководството й.

През юли ДПС опита да привлече външна подкрепа от страна на лидери в АЛДЕ, като убеди няколко представители на европейските либерали да се обявят срещу "посегателството върху правото на собственост на опозиционната партия в България" след акцията на Христо Иванов при заградения плаж край резиденцията на Доган.

Критиките в социалните мрежи накараха румънския евродепутат Дачиан Чолош да се разграничи от първоначалните си лични съобщения.

Прокуратурата откри редица нарушения в Летния сарай на Доган


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024