Дворци, яхти, фирми, милиарди, банка и общ домейн. И всичко води към Путин Снимка: © "Дворецът на Путин", разкрит от Алексей Навални.

Какво притежава Владимир Путин? Журналисти от години се борят да намерят отговори на този въпрос, но винаги е било трудно, направо невъзможно, собствеността на руския президент да се обвърже директно със самия него чрез каквато и да е документална следа.

Ново разследване на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), публикувано и в недависимата руска медия "Медуза", успява да проследи връзки между юридически и физически лица, свързани с различно луксозно имущество - като двореца на Черно море, разкрит от екипа на Алексей Навални, яхти, вила до Санкт Петербург и много други. Част от имотите и преди са били приписвани на Путин чрез негови приближени, но сега се оказва, че те са свързани в обща мрежа.

Репортерите от OCCRP установяват, че 86 компании и организации с нестопанска цел, привидно собственост на много различни хора, имат нещо общо: ползват една и съща техническа инфраструктура, видима чрез имейл домейна LLCInvest.ru. Въпросните 86 организации притежават общо активи на стойност най-малко 4,5 милиарда долара - включително имения, самолети, яхти и банкови сметки. Част от компаниите споделят едни и същи корпоративни директори, адреси и доставчици на услуги като одитори и регистратори.

Репортерите за първи път забелязаха LLCInvest.ru, след като разследване от 2017 г. на седмичния руски вестник "Собеседник" откри, че домейнът е бил използван от мрежа от организации с нестопанска цел, основана от приятели на Путин.

Оказва се, че домейнът се хоства от IT компания, наречена „Москомсвязь“ - тясно свързана с банка „Россия“, а изтичане на голям обем от имейл метаданни на „Москомсвязь“ разкри, че мениджърите, собствениците и служителите на тези иначе изглеждащи независими една от друга компании често общуват помежду си по начин, който би бил очакван само от хора, работещи заедно.

Компаниите работят в много различни сфери, а служителите им обсъждат общ бизнес, сякаш са част от една система, посочват журналистите в разследването, което отнема близо една година. Фирмите и организациите имат различни собственици - богати банкери и олигарси, деца на приятелите на Путин и дори на предполагаема любовница, сочат данните, до които се добират от OCCRP.

Една част от активите са собственост директно на Банка „Русия“ – наричана „банката на Путин“, а десетки други принадлежат на членовете на борда или акционерите на трезора. Сред имената е и това на милиардера бизнесмен Юрий Ковалчук. Около 18 от компаниите на пръв поглед нямат връзка с банката, но всъщност принадлежат на нейни служители, работещи на по-ниски позиции. Повечето от останалите фирми са собственост на приятели и сътрудници на руския президент. В списъка са Аркадий Ротенберг, който се обяви за собственик на разкрития от Навални дворец на Путин, и покойният от 2015 г. Олег Руднов. Синът му Сергей Руднов наследява бизнеса.

„Единственото обяснение, което виждам, е, че тези компании са обединени от обща система за управление“, казва пожелал да остане анонимен експерт по корупцията в Русия, който преглежда констатациите на OCCRP.

„Групата изглежда най-вече като кооперация или сдружение, в което членовете й могат да обменят облаги и имущество“, казва друг експерт пред репортерите, работили по разследването.

Вили, яхти и пари в брой - какво притежава Путин?

Разследването на OCCRP потвърждава връзката на Путин с двореца на брега на Черно море, обявен за собственост на стария приятел и бивш спаринг партньор по джудо на Путин - Аркадий Ротенберг, както и с околните лозя, разделени между двама други сътрудници на президента: син на един от приятелите му от детството и известен олигарх Генадий Тимченко.

Вилата на север от Санкт Петербург, известна като „дача на Путин“, принадлежи на Сергей Руднов, син на друг стар приятел на руския президент. Имейли от строителна компания, която е построила вилата, показват, че три различни компании, ползващи LLCInvest, притежават различни парцели около комплекса, докато четвърто дружество от мрежата – организация с нестопанска цел, уж посветена на „възраждането на морски традиции” - ръководи строителството.

В северозападна Русия, на брега на Финския залив, може да бъде открито и красиво тухлено имение, известно като вила „Селгрен“. Проектирано от известен финландски архитект преди руската революция, имението е използвано за заснемане на любим съветски филм за Шерлок Холмс. През 2017 г. вилата отново попадна под светлината на прожекторите. Позовавайки се на източници от местната администрация и местни жители, независимият телевизионен канал "Дожд" съобщи, че вилата се е превърнала във ваканционна дестинация за Путин. Руската медия също установи, че имотът е собственост на сина на Олег Руднов - Сергей.

Разследването на OCCRP показва още, че Сергей Руднов използва имейл адрес на LLCInvest, както и директорът на компанията, чрез която притежава имота. Имението се управлява от Павел Зайцев, който няма външна връзка с компанията, но притежава няколко други компании, използващи домейна LLCInvest, показват изтекли имейли.

Не само вила „Селгрен“, но и почти всеки друг актив, свързван някога с владетеля на Кремъл в журналистически разследвания, включително двореца на крайбрежието на Черно море, е собственост на компания от вселената на LLCInvest. В списъка попада и ски курортът, където дъщерята на Путин отпразнува сватбата си; множество ваканционни имоти и къща в разкошен район близо до Москва, която някога е принадлежала на дъщерята на Путин и нейния съпруг.

Компаниите в мрежата притежават и няколко луксозни яхти, две от които са забелязани да пътуват между различни локации, където се намират отново имоти, свързвани с Путин. Трета луксозна лодка е собственост на предполагаема любовница на Путин - Светлана Кривоногих.

46-метрова яхта за 1,5 млрд. рубли (23 млн. 145 хил. долара) с пет палуби и 10 спални, построена през 2015 г. от Sanlorenzo, италиански корабостроител, е част от списъка с притежания на компаниите от мрежата на LLCInvest. Според сайта за проследяване на плавателни съдове MarineTraffic, "Shellest", както се казва яхтата, често пътува между Геленджик, курортния град близо до двореца на Путин в Черно море, и пристанището в Сочи. Лодката е собственост на организация с нестопанска цел, наречена „Възраждане на морските традиции“ и е идентифицирана от Министерството на финансите на САЩ като свързана с Путин. Разследването на OCCRP потвърждава това.

Активите на стойност 4,5 млрд. долара, притежавани от юридически лица, ползващи LLCInvest, включват и големи парични депозити. Две фондации с нестопанска цел, съосновани от олигарсите Генадий Тимченко и Генадий Колбин, разполагат със значителни средства, показва журналистическото разследване.

В края на 2020 г. "Развитие на аграрни инициативи" има 17 млрд. рубли (248 млн. лв.) в депозитната си сметка, докато "Развитие на ефективен инвестиционен пазар" разполага с над 20 млрд. рубли (292 млн. лв.) в дългосрочни депозити и почти 5 млрд. рубли (73 млн. лв.) в краткосрочни депозити в края на същата година. Данните са от публични източници.

„Зона на полета – целият свят“ – Russair

Компаниите от кръга LLCInvest са предимно частни фирми, които поддържат минимално публично присъствие. Самолетната компания Russair е изключение. Въпреки че използва същата техническа инфраструктура като другите в мрежата, Russair има работещ уебсайт, който рекламира редица услуги.

Описвайки се като „динамично развиващ се превозвач“, Russair твърди, че предлага чартърни полети, които може да организира по всяко време, ден или нощ. „Зона на полета: Целият свят!“ декларира компанията. Счетоводните записи показват, че фирмата всъщност не притежава нито един от самолетите, с които оперира. Вместо това всички те са наети от застрахователна компания, наречена Sogaz, която бе собственост на държавния газов гигант „Газпром“. Продадена е през 2004 г. като част от преструктуриране и е придобита от структури, свързани с банка „Россия“.

Инвестиции, инвестиции, инвестиции...

Разследването на журналистическата мрежа за разобличаване на корупцията разкрива още, че въпреки че компаниите от орбитата на LLCInvest притежават дворци, резиденции и яхти, които изглеждат частни активи, много от тях изглежда функционират повече като инвестиционни средства, поддържайки големи дялове във функциониращи бизнеси. За някои от тези предприятия отдавна се знае, че са свързани с Банка „Россия“. Други принадлежат към привидно различна група собственици, които досега не са имали очевидна връзка с банката или един с друг.

Една от най-впечатляващите инвестиции, свързана с компания от групата на LLCInvest, е на Altitudа.

През 2019 г. Altitudа получава 51-процентов дял от компания, наречена Rusgazdobycha, с активи на стойност 25 млрд. рубли (380 млн. долара), a ценният дял е бил прехвърлен от приятеля на Путин Аркадий Ротенберг. Преди тази сделка той е държал Rusgazdobycha чрез непрозрачни корпоративни структури, базирани в Русия и Кипър. Другите 49% от акциите са преместени в два фонда за частни инвестиции, чиито собственици са неизвестни. Не е ясно защо Ротенберг би направил това, особено като се има предвид, че той използва свои собствени структури за управление на други свои активи.

Какво разкри избягалият от Русия Сергей Колесников преди 10 години

Мрежата около LLCInvest прилича на по-потайна и не толкова официална версия на визията, описана преди 10 години от Сергей Колесников, бизнесмен, който избяга от Русия. Журналистите припомнят, че в отворено писмо той описа разработена от него корупционна схема, която позволява на група водещи руски олигарси да обединят милиарди рубли в своеобразен "инвестиционен фонд" в полза на Путин. Тогава настоящият руски президент е министър-председател.

Парите, казва Колесников, са били източени от благотворителен проект за закупуване на медицинско оборудване за руски болници. След това те са били насочени към компания, наречена "Росинвест", която е трябвало да ги инвестира в руски предприятия под надзора на Путин. След това парите са били насочени към изграждането на луксозен дворец на Черно море.

След разкритията на Колесников "Росинвест" е разпусната и оттогава не се чува почти нищо повече за това как Путин и приятелите му структурират активите си, припомнят от OCCRP.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024