Малкович и Дапкунайте: Неизразените желания, социалните мрежи и защо българският театър заслужава звезди

Какво е влиянието на неизразените желания, които човек не може да изживее.

Това за Джон Малкович е въпросът в спектакъла "В самотата на памуковите полета", който се поставя в Народния театър "Иван Вазов" на 16, 17 и 18 февруари.

На сцената - под режисурата на Тимофей Кулябин - Малкович излиза със световнопризнатата литовска актриса Ингеборга Дапкунайте.

Пиесата на покойния френски драматург Бернар-Мари Колтес се превърна в едно от най-важните културни събития на годината - интересът към възможността да се видят двама световноизвестни актьори на българска сцена е много висок, а стойността на билетите в Народния театър провокираха доста шумен медиен дебат.

Два дни преди премиерата в София артистите се срещнаха с журналисти на пресконференция в театъра. Самият Малкович коментира, че не знае нищо за цените на билетите.

Малкович и Дапкунайте влизат в образите на Дилър и Клиент, които се оплитат в опасна игра на купуване и предлагане под влиянието на страха, желанието, потиснатата вина и агресията. Но какво се купува или продава остава неназовано – може да е всичко, може да е нищо, дори да е животът или смъртта.

Пиесата не учи и не кара хората да мислят по определен начин, но повдига въпроси, коментираха актьорите.

"Дали харесваш или не проект в началото, няма и значение", допълва Джон Малкович и уточнява, че въпросът, на който би отговорил, е защо човек казва "да" за участие в пиеса.

Джон Малкович

"Ако можеш да кажеш предварително какво те е привлякло в една пиеса, не би било честно. Това е текст. Четеш го и впоследствие навлизаш в него, разбираш персонажите, които играеш и докато работиш ги преживяваш.", обясни Ингеборга Дапкунайте.

Двамата се съгласяват да се впуснат "В самотата на памуковите полета" след дълги репетиции по Zoom и благодарение на изключителното въображение на режисьора Тимофей Кулябин.

"В неговите ръце се почуствахме уверени и вярваме, че ще покажем нещо невероятно на публиката", каза актьорът.

Двамата не се наеха да отговорят на въпрос те от коя страна биха застанали в живота – на дилъра или на клиента. "В живота следвам инстинкти и намерението ми да не навредя на никого", заяви Ингеборга.

"Имам редица ситуационни принципи, които при определени състояния прилагам, ако съм честен, но не съм склонен да ги споделям", заяви Малкович.

Принципът, който не нарушава, е когато се вдигне завесата, да се раздаде максимално.

Актьорът разказа за себе си, че е израснал в театъра, постепенно е придобил умения в киното и днес обича двете еднакво.

За него стрийминг платформите са място, което предлага много повече съдържание от киноиндустрията, но това съдържание много бързо се забравя.

Малкович призова да поставяме под съмнение наративите, които ни предлагат медиите и да не вярваме на написаното безусловно.

"Вчера се разходих в София. Не бях сам. Социалните мрежи са навсякъде. Навлизат и проникват живота на всеки. Не виждам особена разлика между ЩАЗИ и социалните мрежи и е добре да се отнасяме внимателно към тях", каза той.

Джон Малкович идва за втори път в България в последните няколко години. Изненадва се, че в Народния театър не са играли много световни звезди. "Докато работих тук, останах с впечатлението, че актьорите са невероятни, добре подготвени. Не знам дали бихме могли да дадем нещо повече“, допълни той.

Ингеборга Дапкунайте също се оказа впечатлена от българските си колеги, които е имала възможност да види в другата постановка на Тимофей Кулябин в Народния театър - "Нора".

Малкович допълни за начина си на игра: "Не съм от хората, които се заиграват с гласовете си. Не се старая да претоварвам ролята с излишни неща. Гласът ми е какъвто е, независимо дали го харесвам или не", каза той и уточни, че му обръща толкова внимание, в зависимост от различните звукови системи в отделните театри, в които играе.

Актьорът коментира и участието си в изложбата на американския фотограф Сандро Милър в "Квадрат 500" и превъплъщението му в различни знакови образи от 20-и и 21-ви век.

"Мога да бъда само себе си. Всички останали се справят чудесно с това да бъдат себе си и аз не бих могъл да бъда по-добър от тях. Този проект е на Анди Милър, аз съм само модел".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024