ЕК: Държавните разходи на България растат, но бюджетният баланс бавно се възстановява Снимка: © Getty Images

Мерките на правителството, подпомагащи хората и бизнеса, увеличават фискалните разходи и пречат на по-бързо възстановяване на държавния баланс, но въпреки това той бавно се подобрява. Това става ясно от публикуваните от Европейска комисия доклад и препоръки към България, включени в пролетния пакет от документи, свързани с координирането на икономическата и фискална политика в Европейския съюз.

Ето какво още казва докладът на ЕК за България:

Допълнителните мерки, подпомагащи хората и бизнеса, увеличават фискалните разходи

Мерките, приложени в отговор на високите цени на енергията, измененията в пенсионната система и финансовото подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна, увеличават фискалните разходи и продължават да тежат върху обществените финанси, пише ЕК за България.

Дефицитът на страната обаче е напът допълнително да спадне до 2,4% през 2023 г., въз основа на положително въздействие на инвестициите на Механизма за възстановяване и устойчивост върху икономиката и постепенното премахване на COVID-19 мерките.

Балансът на държавния бюджет бавно се възстановява

Съотношението на държавния дълг на България като дял от брутния вътрешен продукт ще нарасне незначително през 2022 г. Прогнозата предвижда леко подобрение на дефицита на консолидирания държавен бюджет – през 2021 г. той е 4,1%, като се очаква 2022 г. да достигне 3,7% от БВП.

През 2023 г. се очаква и растежът на БВП да се ускори, задвижван от засилените публични инвестиции, финансирани от Механизма за възстановяване и устойчивост и подобрената перспектива за външно търсене.

Инфлацията в страната е породена от световната инфлация

С глобалното повишаване на цените на енергията започва и вътрешната инфлация, която се ускорява през втората половина на 2021 г, казва европейските експерти.

Високата годишна инфлация на храните през 2022 г. се дължи на силното увеличение на цените им на международния пазар, както и на увеличаването на цените на енергията. Инфлацията в услугите се задвижва от разходни шокове в транспорта и услугите. По-високи цени на стоките от неенергийната промишленост ще има заради по-големите разходи, наблюдава се поскъпване и на вносните стоки, посочват от Брюксел.

Спирането на доставките на природен газ от „Газпром“ в края на април се очаква да бъде компенсирано чрез алтернативни източници, което може да доведе до еднократно увеличение на цените на газа, казва още ЕК.

Препоръките на ЕК към България са насочени основно към преодоляването на кризите, свързани с войната в Украйна, а Комисията засега се въздържа от решение и през есента ще прецени дали да открие процедура за прекомерен дефицит за всички държави членки, които не спазват ограничението от 3%. Освен България, през 2021 г. свръхдефицит е отчетен още в Бeлгия, Чexия, Гepмaния, Гъpция, Иcпaния, Фpaнция, Итaлия, Лaтвия, Унгapия, Maлтa, Aвcтpия, Cлoвeния и Cлoвaĸия. Литвa, Ecтoния и Πoлшa плaниpa тaĸъв пpeз 2022 г., пoĸaзвa cпpaвĸa нa EK.

Комисията предлага yдължaвaнe нa мopaтopиyмa въpxy фиcĸaлнитe пpaвилa нa Eвpoпeйcĸия cъюз дo ĸpaя нa 2023 г., като същeвpeмeннo иcĸa дa cи зaпaзи възмoжнocттa зa oтĸpивaнe нa caнĸциoнни пpoцeдypи cpeщy дъpжaви oт ЕС, ĸoитo ce oтĸлoнявaт oт фиcĸaлни пpeпopъĸи на ЕК.

„Разумна“ фискална позиция за 2023 г. и ограничение на разходите на страните „под средносрочния потенциален растеж на производството“. Това препоръча Европейската комисия на страните членки на ЕС.

„Koмиcиятa cчитa, чe Блoĸът вce oщe нe e излязъл oт пepиoд нa тeжъĸ иĸoнoмичecĸи cпaд. Ha тaзи ocнoвa ca изпълнeни ycлoвиятa зa зaпaзвaнe нa oблeĸчeниятa пpeз 2023 г. и дeaĸтивиpaнeтo им oт 2024 г.“, пocoчвa вицeпpeзидeнтът нa ЕК Baлдиc Дoмбpoвcĸиc, предуреждавайки, че това не значи "безплатно за всички"

Прaвилaтa нa EC oгpaничaвaт дъpжaвния дeфицит до 3% и дъpжaвния дълг до 60% oт БBΠ, като препоръките са за нaмaлявaнe нa дългa, в cлyчaй чe тeзи пpaгoвe бъдaт нaдxвъpлeни.

B мoмeнтa 17 дъpжaви oт EC нapyшaвaт ĸpитepия зa дeфицит, a пeт нe изпълнявaт ĸpитepия зa дългa - Бeлгия, Фpaнция, Итaлия, Унгapия и Финлaндия. B пъpвaтa гpyпa влизa и Бългapия и вероятно това ще остане така и през 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024