Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не Снимка: © Getty Images

Ако Германия и Италия все пак ще купуват руски газ в рубли - заобикаляйки санкциите, наложени от ЕС на Москва заради инвацията в Украйна, то защо България не го прави? На този въпрос - в различни варианти на задаване - се налага да отговаря енергийният министър Александър Николов в последните дни. Въпреки че "новината" за Германия и Италия не е потвърдена.

Темата с газа в рубли пак е актуална, въпреки че мотивът България да откаже да влиза в схемата на Москва технически е ясен - липса на сигурност какво ще стане с парите, които държавната компания "Булгаргаз" би платила на "Газпромекспорт" по съществуващия договор, когато "Газпромбанк" ги превалутира, на каква цена последно би бил газът тогава и как и дали ще са гарантирани доставките. Отказ от правилата на Москва дойде от Полша и Финландия и техният газ също бе спрян.

Политическата позиция на правителството също бе обяснена много пъти - България не е нарушавала клаузите по договора си с Русия за газа, руската страна опитва едностранно да промени правилата на плащане, "Газпром" използва темата като оръжие и съобразяване с Москва носи рискове за държавната компания "Булгаргаз". Второ - плащане в рубли, както иска руската страна, би могло да е в нарушение на санкции срещу Москва, наложени от ЕС. И трето - курсът следва да е към отърваване на страната ни от зависимостта от руския газ. Единствено вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова в рамките на правителството си позволява да говори за възстановяване на диалог с "Газпром".

Преди два дни обаче се появи информация, че правителствата на Германия и Италия ще позволяват на свои компании - в случая по всяка вероятност частни, да отворят сметки в рубли, стига плащанията, които извършват към „Газпромбанк“, да не са в руска валута. Новината дойде от "Ройтерс", а агенцията се позовава на свои източници.

Германските газови вносители са били посъветвани от Берлин да отворят сметки в "Газпромбанк", както иска Кремъл, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, твърдят източниците и според тях германското правителство работи по въпроса в тясно сътрудничество с ЕС.

Италианското правителство също е говорило с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, разказват от "Ройтерс", а източникът твърди, че решението на Рим е в съответствие с разговорите с енергийната служба към ЕК.

Така, макар новината за действия на Рим и Берлин да не е потвърдена от ЕС, въпросът към енергийния министър е този: защо България да не продължи да доставя руски газ по правилата на Москва, щом други (май) го правят.

В две интервюта поред - пред бТВ и Нова тв, енергийният министър повтори за пореден път, че не България и правителството са прекратили доставките на газ, а руската страна - защото едностранно поиска промяна в правилата по договора за доставка на синьо гориво - в частта плащане в рубли. Министърът заяви, че дори технически да има възможност да се плаща в рубли, то това би могло да се прави "ако всичко е нормално, запазва се контролът, не се подлага „Булгаргаз“ на риск и не излага цената по дългосрочен договор на дружеството под риск“. Нещо, което обаче не е факт, защото рисковете си остават.

По думите на министъра в случаите на Германия и Италия става въпрос за корпоративни лица, а не за държавни компании, а решението там би трябвало да бъде изцяло на търговски принцип - със съответния риск. Самият той заяви, че потвърждение на "новините" за Германия и Италия няма.

„Към момента Европейската комисия ясно каза, че плащанията в рубли са нарушение на санкциите", обясни Александър Николов.

Съобщеното от министъра, че в рамките на ЕС предстоят разговори по темата с газа придоби в родните медии интерпретация, че въпросът за плащане в рубли ще бъде отнесен към ЕК от наша страна. В нито едно от интерютата в последните дни обаче Николов не казва точно това.

"Предстои среща за т.нар task force, който е за общи покупки, така че очаквам да стане доста по-ясно в средата на следващата седмица“, са думите на министъра пред Нова. Това е работната група, която обсъжда идеята ЕС да прави общи покупки на синьо гориво за страните членки, за да постигне по-добри цени.

Русия използва „Газпром“ като оръжие за дестабилизация на България, смята енергийният министър.

„Това е моята интерпретация. А дали за Русия е по-добре Европа да е разединена или под напрежение, или обединена – мисля, че всеки може да си отговори на този въпрос“, каза Николов в ефира на bTV.

Плащане в рубли и санкциите срещу Москва - какво казва ЕК?

Европейската комисия не е променила мнението си, че плащане в рубли за руския газ би било нарушение на санкциите, наложени от ЕС към Русия заради инвазията в Украйна. Технически - механизмът, предложен от Кремъл е възможен, само ако руската страна отчита постъпило плащане, когато по сметките на "Газпром" влязат дължими по договор суми в евро или долари. Когато спря газа за България, Полша и Финландия, Русия отказа за признае тези плащания - твърдеше, че те биха били факт, чак когато "Газпромбанк" превалутира в рубли.

Бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков обясни преди ден, че е възможно "Газпром" да е променила условията си и вече да приема, че плащане за газа е извършено, когато са преведени дължимите пари в евро или долари, а не когато е факт превалутирането в рубли.

От Москва обаче към момента няма потвърждение за тази промяна. Компаниите от Италия и Германия, които търгуват с руски газ, трябва да направят плащанията си в края на май. Така че много скоро ще се разбере дали е постигната договорка с тях за признаване на суми, преведени в евро или долари, или не.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023