Изборите днес: За какво гласуваха политиците

13:30 ч. Избирателната активност към 11 ч. е 8,89%, в 23 секции в страната се гласува с хартиени бюлетини

Към момента в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили 2 жалби, свързани с нарушения в работата на СИК и други, свързани с предизборна агитация и разкриване на социологически проучвания. Това стана ясно от втората за деня пресконференция на ЦИК.

Има и подадени сигнали за агитация социалните мрежи, но Комисията не ги разглежда. В 23 избирателни секции в страната е преустановено машинното гласуване и се преминава на хартиени бюлетини.

В този час започват да отварят секциите в САЩ и Канада, а тези в Нова Зеландия и Австралия вече затвориха и от там се очакват първите резултати.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че основен проблем за изборите в чужбина се оказва отсъствието на някои членове на секционните избирателни комисии (СИК). Той каза, че е имало доста болни хора, а другият проблем е в това, че назначените по предложение на партиите хора не се явяват на работните си места и това затруднява работата на ЦИК.

Избирателната активност към 11:00 часа е 8,89% - тя е малко по-висока в сравнение с активността в същото време при изборите от ноември 2021 г., когато е била 8,59%

13:00 ч. Асен Василев гласува за "една променена България"

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев призова всички български граждани да гласуват - независимо за кого

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев призова всички български граждани да гласуват - независимо за кого, защото по думите му "това е най-важното нещо, което можем да направим днес".

„Аз лично гласувах за една променена България, която да свърши прехода, и най-накрая да тръгнем напред и да станем нормална европейска държава“, заяви той.

Василев каза, че днешният избор е важен, защото от него зависи дали ще се върнем към "политиката на прехода", която по думите му вече 30 години "държи хората бедни и дава едни пари на малко на брой фирми" или ще продължим към "една нормална европейска" България

12:20 ч. Maшини за гласуване изписват „Дневникът е подправен“

„Дневникът е подправен“ – такова съобщение се е изписало на екраните на няколко машини в три избирателни секции в няколко различни града. Това са Варна, Свищов и Пазарджик.

Поради тази причина Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение изборите в съответните избирателни секции да се проведат само с хартиени бюлетини.

Засега проблемът се е появил при 3 машини в страната, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

"За първи път виждаме такъв надпис като причина да се преустанови машинното гласуване", допълни тя.

Все още не е ясно дали става дума за технически проблем или за опит за въздействие на вота. Допълнителна проверка по случая ще бъде направена след края на изборния ден, когато машините бъдат събрани.

До момента в ЦИК са постъпили 28 сигнала за предизборна агитация - някои от тях включват публикуване на проучвания, а други са за нарушаване на избирателни права.

12:02 ч. Кирил Петков: Единствената коалиция, която ще направим, е с българския народ

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков даде своя глас и посочи, че изборът днес е много важен.

"Изборът е между връщане обратно в годините на прехода или скъсвайки с този преход и отивайки към една нова, просперираща, променена България. Аз вярвам, че всички българи ще направят избора България да продължи напред", заяви той.

Петков изрази готовност да продължат с първите стъпки, които са направили в предишното правителство и каза, че дава гласа си за това да "имаме просперираща, можеща, без корупция държава"

"Днес ясната коалиция, която ще направим, е коалицията с българския народ", допълни още бившият премиер.

11:28 ч. Борисов гласува "хаосът и рекетът върху българите да престане"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде своя глас на парламентарните избори и заяви, че гласува „хаосът и рекетът върху българите да престане“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде своя глас на парламентарните избори и заяви, че гласува „хаосът и рекетът върху българите да престане“.

Той призова колегите си да проявяват разум и дори цитира предизборния девиз на "Демократична България" - макар и малко неточно.

Борисов посочи, че България трябва да бъде много ясна и категорична в мястото си, което се намира в ЕС и НАТО. Борисов определи като първа и най-важна задача – влизането на страната в еврозоната, което по думите ще гарантира „да сме там с белите държави“. Той изтъкна, че за партията му е важно България да остане на евроатлантическия курс.

Лидерът на ГЕРБ изрази и своите опасения за изборните резултати и каза, че се надява служебният кабинет на президента Радев да е взел мерки, за да бъдат изборите честни.

„Защото, ако отидат да ги разджуркат накрая резултатите и за минута да се вдигат по хиляда гласа, значи нещо не е наред“, коментира той.

11:00 ч. Радев гласува в подкрепа на демократичния процес в България

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас.

Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България. Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да предприемат решителни реформи, а това изисква съпричастност и подкрепа от цялото ни общество. Това заяви президентът Румен Радев, след като гласува на предсрочните парламентарни избори.

Държавният глава призова българите да излязат и да гласуват и "да не оставят никой друг да решава вместо тях".

"Изборите са право, но са и отговорност. Отговорност на всеки един от нас към към себе си, към своите близки и към бъдещето на България", каза Радев.

Той каза, че правителство вече се създава все по-трудно и основният сблъсък е между две тези - "правителство на всяка цена, което може в средносроченда доведе до неустойчивост" и "отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии".

10:20 ч. "Възраждане" ще подкрепи правителство, съставено единствено с негов мандат

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че единственото правителство, което партията му ще подкрепи е това, съставено с техен мандат.Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че единственото правителство, което партията му ще подкрепи е това, съставено с техен мандат. Той каза, че неговите единствени коалиционни партньори са неговите съграждани.

"Два са пътищата пред страната - или България ще промени кардинално своя път на развитие и ще има шанс за оцеляване или Ног да пази българия, ако продължим по същия път от последните 30 години“, допълни той.

Според Костадинов страната трябва "най-накрая да започне да взема решения за своята съдба сама" и да се ангажира само с българските национални интереси. Той каза и, че не бива "да участваме в чужди военни конфликти за чужда сметка".

По думите му изборните резултати ще бъдат доста по-различни от прогнозите на социолозите.

"Те винаги са били най-малко два пъти по-големи или по-малки в зависимост от това кой какво казва", смята Костадинов.

10:07 ч. Мустафа Карадайъ гласува за "възстановяване на демокрацията"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ упражнява правото си на глас

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че България в момента има нужда от сигурност и стабилност и в страната трябва да се възстанови демокрацията. Той отправи тези думи, малко след като упражни правото си на глас в 1-ва секция в основното училище „Пейо Яворов” в Кърджали.

"Не бива в 22-ра година на 21 век българските граждани да ги третираме като престъпници, докато презумпцията за невинност действа. Не може една част от група от български граждани по аксиома да ги третираме като престъпници", каза Карадайъ.

Той не беше даде конкретни примери, а само посочи, че демокрацията в страната трябва да бъде възстановена, "за да има стабилно управление и сигурност".

10:04 ч. Корнелия Нинова очаква БСП да е в следващото управление

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гласува

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очаква партията да е в следващото управление. Според нея в "тези трудни моменти" няма да е лесно, ако управлението остане "без силна социална партия".

"Една силна социална партия ще помогне на хората да преминат през кризите и мисля, че ние го доказахме в предишното управление със социалната програма, която то реализира", посочи Нинова.

Тя каза, че БСП е доказала, че освен да обещава, партията може и да изпълнява своите обещания. Нинова беше категорична, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ и ДПС, но остави вратата отворена за останалите партии: "Нека да видим резултатите на останалите партии днес".

Ако социалистическата партия влезе в управлението, нейните приоритети ще са фокусирани върху овладяването на инфлацията и повишаването на доходите, допълни още Нинова.

"Нека хората да знаят, че в тези трудни кризи няма да бъдат изоставени; че държавата ще бъде до тях и ще помогне", заяви лидерът на БСП.

10:00 ч. Стефан Янев очаква "максимален резултат" от изборите

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев упражни правото си на глас и каза, че ще се бори за "националния интерес"

Лидерът на новосформираната партия "Български възход" Стефан Янев ще работи за българския национален интерес - това каза той, след като упражни правото си на глас.

Янев дефинира националния интерес в три основни стълба от политики - сигурност, справедливост и благоденствие, и обясни, че те тяхното спазване е основен приоритет за неговата партия.

Той посочи, че очаква "максимален резултат" от изборите и тълкува това с обяснението, че "всеки, който е решил да го подкрепи, е добре дошъл".

На въпрос дали след изборите ще може да се сформира правителство, Янев отговори, че това е въпрос на преговори.

"Българите трябва да престанат да слушат внушенията, че избирателната активност ще бъде малка, да не си оставят мисленето и действията за утрешния ден", призова лидерът на новата партия.

09:00 ч. Христо Иванов гласува за "смело реформаторско управление"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов упражни правото си на глас.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов даде своя глас на парламентарните избори. Той отиде до избирателната секция в столичното в 93-о СУ „Александър Теодоров-Балан“ точно в 09:00 часа.

„На страната ѝ трябва управление, но не какво да е, а истинско, смело, реформаторско управление, което може да се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени, и да направи скок в развитието на страната", каза той пред журналисти.

Според него не трябва да се изпуска фокуса от важните приоритети и посочи, че гласува за „отговорност и последователност“. Според Иванов едно реформаторско управление не би могло да съществува без „Демократична България“. Той изтъкна, че обединението е поставило много ясно своите условия и приоритети, за които ще работят, по отношение на войната в Украйна, международния ред, правосъдната реформа и „разумната политика“.

„Оттам нататък с кого ще бъде възможно да формираме управление, зависи от изпълнението на тези наши приоритети", коментира съпредседателят на ДБ.

Той призова хората да гласуват, за да може страната да се движи напред и да не се стига отново до нови избори.

Христо Иванов гласува за България на разума.

Публикувахте от Да, България в Събота, 1 октомври 2022 г.

07:55 ч. Ахмед Доган гласува "за бъдещето на България"

Почетеният председател на ДПС Ахмед Доган беше сред първите, които упражниха правото си на глас тази сутрин. Това се случи малко преди 08:00 часа в столичното 52-ро училище "Цанко Церковски".

Доган се справи бързо с машинното гласуване, а моментът беше уловен от фотографите в избирателната секция.

„Гласувах за бъдещето на България“, написа той във Фейсбук малко след вота.

Попитан кои са евентуалните коалиционни партньори на ДПС, Доган отговори, че не знае отговорът на този въпрос. Той е отказал да отговори и на въпроса „чий е Донбас“, като е поискал да не му задават „такива въпроси“.

07:00 ч. Изборният ден започна нормално в 7 ч, съобщиха от ЦИК.

В отделни секции има проблеми с машините, а на места не са се явили членове на комисиите.

До снощи в ЦИК постъпи информация само за 1 устройство, което не е проработило след инсталиране и бе дадено разрешение за гласуване с хартиени бюлетини. Отпечатани са почти 8 милиона бюлетини.

Говорителят на Комисията Росица Матева каза, че преди да влезем в секцията трябва да се информираме от таблата пред нея за номера на партията или коалицията, за която ще гласуваме, както и за номера на избрания от нас кандидат, който ще посочим с преференцията. Така гласуването ще стане по-бързо.

Както и на изборите през ноември, секционните избирателни комисии трябва да броят всички разписки в края на деня, за да е ясно съвпадат ли с гласовете на вота в машините. Вчера От МВР предупредиха, че има схема, която предполагала съобщения на избирателя след подаване на глас, че резултатът е различен от подадения.

В над 12 000 секции у нас гласуването ще продължи до 20 часа, а ако пред дадена избирателна секция има още желаещи – до 21 часа.

За 240-те депутатски места в 48-ото НС се борят над 6600 кандидати.

На предсрочния вот се явяват 23 партии и 6 коалиции.

При проблем с машината, която техник не може да отстрани, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, но само след разрешение от ЦИК:

"Ако според Секционната избирателна комисия настъпят някакви обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване, трябва да бъде сигнализирана Централната избирателна комисия чрез Районната избирателна комисия и ние ще вземем решение за преустановяване на машинното гласуване и преминаване на гласуване с хартиени бюлетини", каза Матева.

Електронната бюлетина е разположена на две страници на екрана:

"Визуализира се направо първа страница на бюлетината, след като бъде поставена на картата. Буквално с три докосвания на екрана избирател може да гласува. Задължително след като маркира своя избор, минава през бутона "преглед". Третият екран, който се визуализира, показва какъв е неговия избор и ако това е неговият избор, натуска бутона "гласуване".

Ако иска да промени избора си, избирателят трябва да натисне бутон "промени избора" и се връща отново на първата страница на бюлетината и съответно може да заяви някакъв различен избор от този, който е направил. Натисне ли бутона "гласуване" обаче гласът се записва в машината, в електронната кутия, и трябва да изчака разписката да се разпечата, да чуе звуковия сигнал от отрязването й, взема я, може да провери своя вот, да провери хеш-кода на машината и на разписката, който е изписан, че съответства на публично обявения в секционната избирателна комисия, да я сгъне, да я пусне в непрозрачната кутия и вземайки картата, да я върне на секционната избирателна комисия", обясни още говорителят на ЦИК.

С хартиени бюлетини днес се гласува в около 3000 секции в страната. Право на вот имат навършилите 18 години.

Допускат се да гласуват след предоставяне на валидна лична карта по постоянен адрес, вписан в нея, и за хората, поискали изрично това по настоящия им адрес, където са вписани в избирателните списъци и са заличени от тези по постоянния. Студенти с постоянен адрес в друго населено място, могат да гласуват в града, в който учат, но със заверена студентска книжка в секция по техен избор.

Политическата агитация и обявяването на резултатите от социологически допитвания е забранено до края на днешния ден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024