Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци Снимка: © Getty Images

Сдружението за модерна търговия принципно подкрепя въвеждането на депозитна система за опаковки. В сдружението членуват големите вериги хранителни магазини и други търговци. Някои от тях са се ангажирали пред министъра на околната среда и водите Борислав Сандов да приложат пилотно вендинг машини за връщане на пластмасови бутилки в обектите си още през 2022 г.

Сандов обяви новината след срещата на 17 януари.

Десет дни по-рано, по време на парламентарния контрол, той съобщи, че се обсъжда въвеждане на машини, в които хората да могат да връщат пластмасови бутилки, вместо да ги изхвърлят в контейнерите за общи отпадъци. Предложението на МОСВ ще бъде дискутирано в Министерски съвет.

Срещу опаковките хората ще получават касова бележка или директно възнаграждение, което да служи като стимул да не потребяват толкова много пластмаса. Сандов заяви, че е нужна кардинална промяна, за да може България да изпълни целта по европейската директива – до 2029 г. 90% от опаковките от пластмаса да бъдат рециклирани. В противен случай страната ни трябва да плати милиони евро глоба.

Първата стъпка е била направена на срещата със Сдружението за модерна търговия, което включва BILLA, Kaufland, Lidl, DM, Deichmann, Pepco, „Хиполенд“ и др.

В света подобна депозитна система се използва в над 40 страни, 10 от които са в Европа. Германия, Италия, Хърватия и Литва са едни от най-добрите примери, а в Гърция и Румъния скоро моделът също ще бъде въведен. Обмисля се дали България да не въведе финландски модел, твърди неофициалната информация.

Според данни на „Евростат“ от 2018 - българите генерират 18.7 кг отпадъци от пластмасови опаковки на глава от населението за година. От това количество само 59% стигат до етапа на рециклиране, а останалите отиват или в околната среда, или се озовават в смесените битови отпадъци и най-често са депонирани или изгаряни.

В България се рециклират едва 22% от PET опаковките - според данни на европейската асоциация на безалкохолни напитки UNESDA. Тези опаковки са най-големият замърсител, като разграждането им отнема 450 години.

В много населени места у нас все още няма контейнери за разделно събиране, както и центрове за сортиране на отпадъците.

От 2021 г. Европейската комисия въведе европейски данък върху нерециклираните пластмасови опаковки. Държавите членки дължат единна ставка от 0.80 евро за килограм. Според изчисленията на Центъра за европейски политики - очакваното годишно задължение на България по този данък ще е 20 912 800 евро.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024