Gucci разгневи природозащитниците с истински тигри в новата си кампания Снимка: © Gucci

Gucci са сред луксозните марки, които пуснаха капсулни колекции за Годината на Тигъра. Очакванията им обаче не се оправдаха - вместо да постигне желания успех, италианската модна къща си навлече редица критики заради използването на истински тигри в кампанията си.

Животното е сред застрашените и най-уязвими видове и поради този факт редица организации атакуваха Gucci, че тигрите не са аксесоар и че целта на кампаниите за Китайската Нова година е да се засвидетелства нуждата от тяхната закрила.

Модните колекции за Годината на тигъра Модните колекции за Годината на тигъра

Въпреки че дизайнерите си партнират с фонда Lion's Share, защитаващ застрашените животни и техните местообитания, това не успя да ги оправдае за ползването на тигри като украшение в снимките им.

Gucci бързо събраха негативен отзвук заради колекцията GucciTiger - дрехи и аксесоари за жени и мъже в тигрова тематика. Снимките показват модели, наслаждаващи се на следобеден чай, които са заобиколени от големите котки.

В един кадър жена, облечена в тениска с принт на тигър, държи чаша чай, докато животните седят от двете ѝ страни.

Понастоящем тигърът е включен в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата, който събира данни за най-уязвимите животни по света.

В надписите на изображенията бранда подчертава подкрепата си за The Lion’s Share Fund, като добавя, че дивата природа „е особено важна за марката“.

Gucci твърдят, че тигрите са заснети отделно в безопасна за тях среда, наблюдавана от организацията за хуманно отношение към животните American Humane, и в пост-продукцията са добавени в кадрите.

„@americanhumane наблюдава снимачната площадка, на която присъстват животни, и потвърждава, че няма наранени или пострадали животни.
Тигрите са заснети в отделна и безопасна среда в съответствие с политиките на Gucci и след това включени са в кампанията“, се твърди в описанието.

Въпреки обясненията - кампанията беше атакувана от потребителите в социалните мрежи. Много от тях пишат, че "животните не са аксесоар“. „Не е окей да има диви животни в рекламата“, казва един потребител. „Тигърът не е домашен любимец“, пише друг.

„Дори ако снимките на този тигър са заснети другаде, това не е наред“, казва един от недоволните потребители, докато друг добавя: „Спрете да ползвате животни за вашите реклами!“.

Организацията за защита на животните World Animal Protection (WAP) разкритикува кампанията като „прославяща животните в плен“.

"Gucci изпраща грешно послание - дори ако са използвали дигитализация в изобразяването на тигрите като домашни любимци и луксозни предмети, когато в действителност те са диви животни, които принадлежат към дивата природа".

"Призоваваме Gucci да спре прославянето на пленени диви животни в своите кампании и да заеме позиция, която потвърждава и признава, че тигрите принадлежат на дивата природа. Годината на тигъра трябва да повишава осведомеността, че тези невероятни животни имат нужда от уважение и закрила, а не от оприличаването им с предмет", гласи още съобщението на организацията.

Повечето тигри живеят в плен. Останалите в дивата природа са 3900.

Видът е под сериозна заплаха поради експлоатацията им като „домашни любимци“ и туристически реквизит; използване в традиционната медицина; бракониерство; унищожаване на местообитанията, както и климатичната криза. Независимо дали са отглеждани в плен или улавяни в дивата природа, стресът, на който се подлагат, когато са принудени да позират за снимки, е огромен. Когато тигрите се изобразяват като обикновен фото реквизит, модната кампания на Gucci насърчава потребителите да се отнасят към тях по същия вреден начин", казват от World Animal Protection (WAP).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024