И Украйна се възмути от своето жури за "Евровизия": Нула точки за Полша Снимка: © Getty Images

Журито за "Евровизия" от Украйна се оказа в идентичен скандал като колегите си от България, след като се оказа, че музикантите не са дали нито една точка за представителя на Полша в музикалния конкурс.

За сметка на това - телевизионните зрители от Украйна са присъдили най-високата оценка на поляка Кристиан Охман на финала на шоуто.

Полската страна е присъдила максималните 12 точки както от своето жури, така и от гласувалите хора от публиката за украинския "Kalush Orchestra", който спечели голямата награда на 15 май.

Разминаването между оценките на зрителите и музикалните изпълнители в Украйна доведе до гневен коментар от страна на украинския министър на културата и информационната политика Александър Ткаченко, който се извини на съседите си заради ситуацията.

Представителите на националното жури отричат политически пристрастия в избора си въпреки сериозната вълна от критики в социалните мрежи, а певицата Ирина Федишин се усъмни доколко коректно е отразено гласуването ѝ, като публикува извадка от своя вот въпреки забраната за разпространяване на тази информация.

Възмущението от гласа на журито е свързано с очакването, че професионалните музиканти ще направят жест към Полша заради помощта, която тя оказва на Киев от началото на руската военна инвазия.

Четирима от петимата украински членове на журито - Вадим Лисица, Андрей Капрал, Андрей Яцкив, Лукян Галкин и Ирина Федишин - са класирали Великобритания на първо място. Само един от тях е поставил изпълнителите от Азербайджан на No.1.

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Представянето на полския певец Охман е класирано на 11-то място заради по-слабите оценки на участниците в украинското жури. Този резултат доведе до порой от недоволство, критики и обвинения срещу петорката от Украйна в социалните мрежи.

Министърът на културата Александър Ткаченко публикува съобщение в Telegram, в което се извинява на "нашите най-близки приятели в Европа - Полша и Литва" за това, че техните финалисти на конкурса са останали без подкрепа от журито на Украйна.

"Тази оценка не отразява по никакъв начин нашето реално отношение към вас. Срамота е да дадем нула точки на поляците и литовците. Народът на Украйна ви даде 12. Подкрепата ви за Украйна е неоценима. Нашата благодарност и отдаденост към вас - също. Макар че този конкурс не е политически, тук не става дума за политика - става дума за приятелство, споделени ценности, пълна подкрепа във всички сфери. И се надявам това да продължи дълги години", пише Ткаченко.

Ръководителят на журито Вадим Лисица се опита да обясни мотивите си да не даде висока оценка за Полша, малко след което заключи профила си във Facebook заради негативните реакции.

"Нито един член на журито не е имал възможност да повлияе върху решението на останалите, още по-малко - председателят. Полша и останалите държави получиха оценките, които са заслужили според мнението на всеки от съдиите. Никой не е получавал възнаграждание за това. Не сме имали предпочитания или други поощрения", казва Лисица.

Ирина Федишин, която също е част от журито, обяви, че е останала "шокирана" от изхода на гласуването. Тя твърди, че е избрала Великобритания за фаворит и е записала "10" за Полша.

От обяснението ѝ става ясно, че е смятала, че така ще присъди 10 точки (второ място) за полския изпълнител, но всъщност го е изпратила на далечното 10-то място в списъка от общо 24 песни.

Членовете на журито не трябва да разпределят точки, а да подредят своята лична класация на най-добрите музиканти на финала. Вотът им трябва да бъде таен, никой от "съдиите" не би трябвало да знае как е гласувал колегата му. Националното класиране се обработва в Европейския съвет по радио и телевизия (EBU), който организира "Евровизия", и се обявява по време на прякото предаване.

Дали Федишин е допуснала грешка от неразбиране на правилата - все още не е ясно, но от EBU съобщиха, че ще поправят резултатите на журито от шест държави заради открити "нередности при гласуването". Според Euronews става дума за Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.

До промяната се стигна след като румънската телевизия TVR1 съобщи за несъответствие между класирането на местното жури и точките, които EBU е обявил на финала.

Андрий Капрал - трети член на журито - обяснява, че е дал 7-мо място на Полша от общо 24.

"Аз съм професионален музикант, затова бях поканен да оценявам конкурса - не да работя за Върховната Рада. Срамувам се, защото не съм политик. Боли ме, защото съм човек. Трудно е да избираш, когато толкова много страни подават ръка на Украйна. Полша, Великобритания, Литва, Латвия, Естония, Румъния. Аз също имам разум, патриотизъм и сърце... Повярвайте ми, не съм искал да обидя поляците", пише Капрал.

Колкото до полския певец Кристиан Охман - изглежда, че самият той няма никакви негативни чувства към резултата в Украйна и дори изрази подкрепа за победителите.

Коментарите в профила му в Instagram са пълни със съобщения на солидарност от страна на украински потребители:

"Съжаляваме, че дадохме 0 точки от украинското жури. Но със сигурност получаваш 1000 точки от народа на Украйна".

"Гласувах 40 пъти за теб от Украйна, ти си моят победител".

"Извини ни за гласуването. Украйна подкрепяше Полша! Вие сте наши братя, наша подкрепа и истински приятели. Благодарим на полския народ", се казва в част от коментарите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024