"Поне безжизненото ми тяло да бъде освободено". Ирански режисьор обяви гладна стачка в затвора Снимка: © Getty

Един от най-влиятелните режисьори на Иран, Джафар Панахи, е обявил гладна стачка в затвора "Евин" в Техеран в знак на протест срещу продължаващото му задържане, предава CNN.

Реакцията на един от най-известните автори от "новата вълна" в иранското кино идва, след като са отхвърлени очакванията му за освобождаване от затвора, разказва информационната агенция на активисти за опазване на човешки права HRANA, като се позовава на съпругата на Панахи – Тахерех Саеди.

"Днес, както много хора, хванати в капан в Иран, нямам друг избор, освен да се разделя с най-скъпото, което имам... Ще се въздържам от ядене и пиене на всякакъв вид храна или лекарства. Ще продължа така толкова дълго, че да може поне безжизненото ми тяло да бъде освободено от затвора. С любов към Иран и хората от родината ми.", обявява режисьорът чрез профила на жена си в Instagram.

Панахи беше арестуван на 11 юли 2022 г. Тогава стана ясно, че ще трябва да излежи присъда от шест години затвор, издадена от съда в Техеран през 2011 г. Тогава той е обвинен в антиправителствена пропаганда и подстрекаване на протести по време на вълненията, последвали след изборите през 2009 г., припомня Ройтерс.

Присъдата е била произнесена преди повече от десетилетие. Давността е изтекла съгласно иранското законодателство, коментират от Американския филмов институт AFI. Но иранското правосъдие отказа да преразгледа делото или да освободи режисьора под гаранция.

В отворено писмо, публикувано от HRANA, Панахи пише: "Според закона трябваше да бъда освободен под гаранция, след като молбата ми за преразглеждане на делото беше приета в съда". Режисьорът споменава протестите, които разтърсиха страната след смъртта на задържаната за неправилно носене на хиджаб 22-годишна Махса Амини през септември 2022 г., както и вълната от арести и екзекуции, които се случиха оттогава.

Режисьорът обръща внимание, че неговият случай след ареста му през есента е отнел на съда над 100 дни, което е в контраст с бързите процеси и дори екзекуции на невинни млади хора в рамките последните на 30 дни. Само преди ден се разбра за случай, при който млада двойка получи 10-годишна присъда заради танц пред забележителност в Техеран. Преди това популярен готвач бе пратен в "Евин", защото споделил рецепта за котлети в деня на годишнината от убийството на генерала от Революционната гвардия Касем Солеймани. А това се смята на протест срещу режима в Иран.

Панахи е системно тормозен в затвора, страда от грип и други заболявания през последните няколко седмици, но е бил лишен от медицинска помощ, каза източник, близък до филмовия режисьор, пред AFI.

Властите в Иран не са коментирали случая.

Филмите на Панахи са признати по целия свят както от критиката, така и от зрителите. Носител е на множество награди. С „Белият балон“ печели „Златна камера“ в Кан. Познат е у нас още с „Кръгът“, за който взима "Златен лъв" за режисура от фестивала във Венеция, „Такси“, за който му присъждат "Златна мечка" в Берлин, "Три лица", който му носи награда за сценарий на кинофестивала в Кан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024