Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим Снимка: © YouTube.com/24 часа

Главният прокурор Иван Гешев твърди, че държавното обвинение няма да позволи „на шепа богоизбрани“ да живеят като в Древния Рим и „законите да не важат за тях“.

Обвинител №1, чиято оставка публично поискаха 4-те партии, готови да съставят редовно правителство, направи една от редките си медийни изяви - пред „24 часа“. На призивите на Кирил Петков да се оттегли от поста си на главен прокурор той отговори, че щом политици искали оставката му, значи прокуратурата си вършела работата – „и то добре“.

„Щеше да е притеснително, ако ме хвалеха политиците. Смисълът на разделение на властите е съдебната власт, в частност прокуратурата, да няма общо с другите, в частност, политиците, извън законово-регламентираните си правомощия“, каза Гешев.

„Явно, за съжаление, трябва да извървим още дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава. Защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал“, заяви главният прокурор с препратка към Петков и решението на Конституционния съд, че е бил канадски гражданин, когато е станал министър на икономиката. Той обвърза примера си с разследването за корупция срещу бившия австрийски канцлер Себастиан Курц.

Гешев обаче не коментира защо прокуратурата не стигна доникъде с разследванията за записите с гласа на Бойко Борисов, със снимките от спалнята на бившия премиер с кюлчетата и пачките, както и с къщата му в Барселона. Не говори по теми като обвинените по закона "Магнитски", сред които е и Делян Пеевски.

Не отговори и на обвиненията на Румен Радев от парламентарната трибуна - за опънатия „прокурорски чадър“ над корупцията, както и на исканата му оставка от бившия правосъден министър Янаки Стоилов, и тази от настоящия ръководител на ведомството Иван Демерджиев.

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

„Прокуратурата стриктно ще спазва Конституциите и законите на правовата държава и ще продължи да е част от европейското семейство, а не да е Древният Рим за шепа богоизбрани. Ще се стараем, както и досега, да работим единствено в интерес на българските граждани и срещу тези, които накърняват техните законово гарантирани интереси“, твърди Гешев.

Според него предлаганата от Демерджиев оставка на целия Висш съдебен съвет, което да е първа стъпка към реформа в съдебната власт, „противоречи на всички европейски стандарти“. Той смята, че не може да се правят конституционни или законови промени „за“ или „против“ една институция и „за“ или „против“ една отделна личност.

„За мен е странно как се говори за Върховенство на закона, а се пропагандират идеи, които са в нарушение на практиката на Конституционния съд. Прокуратурата съзнава, че дължим още много на българското общество, затова сме готови да участваме във всякакви дискусии за промени и реформи, но такива, които са в интерес на българското общество“, каза Гешев.

„Очакваме, че българските политици, институции, ще проявят отговорност и няма да се занимават с междуинституционални войни или лични вендети, ще работят заедно с всички институции за решаване на истинските проблеми“, добави той.

Като реални проблеми посочи не тези в своята институция, за които години наред алармират от Брюксел, а „възраждащата се организирана престъпност от нива преди 2006 г., възстановяването на типове престъпност като телефонни измами, битова престъпност и още много други“. „Прокуратурата е твърде решена да продължава да работи в тази посока“, каза Гешев.

Главният прокурор нямал проблем да се явява в Народното събрание, където е длъжен редовно да представя отчет за дейността си.

„Нямам проблем да се явя и съм проявявал винаги уважение към Народното събрание – висш орган в една парламентарна република. Въпрос е на уважение към държавата, към държавността. От другата страна очаквам същото – да има уважение към всички институции, включително към прокуратурата. Така показваме, че спазваме върховенството на правото“, смята Иван Гешев.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024