Снимка: © Getty Images

Турция и Израел дават сигнали за историческа промяна в отношенията си след дълги години на обтегната дипломатическа обстановка.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е на двудневно посещение в Израел и палестинските територии - първата визита на представител на правителството на Анкара от 15 г. насам.

„Целта на посещението е да се формира и разшири икономическото и гражданско сътрудничество между нашите страни и да се използват предимствата на Израел и Турция в регионален и глобален мащаб, дори по време на пандемията и във времена на политическо напрежение“, каза израелският външен министър Яир Лапид по повод посещението на Чавушоглу.

Израел и Турция ще започнат работа по ново споразумение за гражданската авиация. Страните искат да разширят икономическите си връзки, а енергетиката се очертава ключова област в тяхното сътрудничество.

През последното десетилетие отношенията между Израел и Турция бяха обтегнати.

След дълги години на дипломатически разрив, държавите обявиха ново начало на отношенията си през март 2022 г., когато израелският президент Исак Херцог се срещна с Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Това беше първото на израелски президент в Турция от 2007 г. насам, когато покойният Шимон Перес се обърна към турския парламент.

Двете страни изгониха посланици през 2018 г. и често се критикуват заради израелско-палестинския конфликт. Различията в позициите им - особено по въпроса с Палестина - засега остават. Въпреки това Херцог и Ердоган обявиха, че искат да изчистят разногласията помежду си и да работят съвместно.

По време на визитата си в Израел турският външен министър Мевлют Чавушоглу трябва да посети джамията Ал-Акса - третото най-свещено място на исляма и сцена на многократни сблъсъци между палестинци и израелска полиция по време на свещения месец Рамадан. Той заяви, че се надява нормализирането на връзките между Турция и Израел ще имат положително въздействие върху мирното разрешаване на конфликта, а Турция е готова да поеме отговорност за продължаване на диалога.

Мирните преговори между Израел и палестинците, за които посредничи САЩ, бяха насочени към създаването на независима палестинска държава в Източен Йерусалим, Западния бряг и Газа. Тези преговори обаче се провалиха през 2014 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170