Снимка: © Протест срещу Путин в Тел Авив / Getty Images

Докато Западът притиска руската икономика заради бушуващата война в Украйна, израелското правителство е изправено пред дилемата как да запази статута си на убежище на евреи и в същото време да не се противопоставя на санкциите, насочени към вътрешния кръг на Путин.

Към момента Израел не се присъединява към санкциите, които САЩ, Обединеното кралство и Европейският съюз наложиха на Русия. От правителството обаче казват, че работят, за да попречат страната да превърне в „убежище за избягване на санкции“. Засега тази "работа" се ограничава до сформирането на работна група, която да проучи влиянието на руските бизнесмени в Израел.

Външният министър на Израел Яир Лапид също се е обърнал със съвет към колегите си от кабинета да се дистанцират от руските олигарси. Лапид е предупредил членовете на изпълнителната власт да не откликват на молбите на руските магнати, заявявайки, че подобен ход ще причини дипломатически щети, съобщават от AlJazeera.

Израелската медия Channel 12 News съобщи, че правителството планира да ограничи времето, в което частните самолети и яхти могат да останат на израелските летища и докове - то ще е само 48 часа. Този ход идва, след като вълна от наети частни самолети, заминаващи от руски градове и пътуващи за Тел Авив, доведоха до спекулации, че заможният елит на Москва бяга към бреговете на Средиземно море.

Израел, основан като убежище за евреи след Холокоста, дава автоматично гражданство на всеки от еврейски произход. След разпадането на Съветския съюз около един милион евреи от Русия и други бивши съветски републики са се преместили в страната.

След като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., нова вълна от богати руски граждани с еврейски произход кандидатстваха за израелски паспорти - най-вече за да избегнат наложените санкции. Тогава те се възползваха и от закон в Израел, който освобождава новите имигранти от деклариране или плащане на данъци върху доходите си за 10 години. Тази вратичка за международно пране на пари превърна крайморските градове като Тел Авив, Цезария и Херцлия в площадки за игра на ултра-богатите.

През последните години все по-голям брой руски олигарси кандидатстват за израелски паспорти. Много от тях имат добри работни отношения с Кремъл, а най-малко четирима - собственикът на ФК "Челси" Роман Абрамович, Михаил Фридман, Петр Авен и Виктор Векселберг - вече бяха санкционирани в международен план заради предполагаемите си връзки с Путин.

Придобиването на израелско гражданство се оказва добро решение на различни проблеми на руските олигарси.

Така например бившият енергиен магнат Леонид Невзлин избяга от Русия в Израел, докато срещу него течеше подкрепяно от Кремъл разследване на петролната му компания „Юкос“.

Роман Абрамович също притежава израелско гражданство от 2018 г. Той взе израелския си паспорт, след като британската му виза не беше подновена като част от усилията на британските власти да се разправят със съдружниците на Путин в отговор на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия Скрипал в Англия.

В интервю за израелската телевизия Channel 12 заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд призова Израел да се присъедини към групата държави, които са санкционирали Русия.

"Това, което искаме, наред с други неща, е всяка демокрация по света да се присъедини към финансовите санкции и санкциите за контрол върху износа, които наложихме на Путин", казва Нуланд и призова Израел да не се превръща в "последното убежище за мръсни пари, които подклаждат войните на Путин".

Израел отдавна е смятан за възможен посредник във войната в Украйна. Страната е една от малкото, които досега са поддържали добри отношения както с Русия, така и със САЩ и Украйна.

И сега държавата стои на кръстопът - да подкрепи санкциите и да застраши добрите си отношения с Москва, или да не осъди руската инвазия и да разгневи най-важния си съюзник - САЩ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море