Ким Кардашиян в роклята на Мерилин Монро от 1962 г.: "Огромна грешка"

Роклята в телесен цвят с повече от 2500 ръчно пришити диаманта, е създадена през далечната 1962 г. През 2016 г. е продадена на търг за рекордните почти 5 милиона долара. В случай, че окото ви е пропуснало тази впечатляваща дреха сред множеството феерични облекла на тазгодишната церемония на „Мет Гала“ – облечена в нея на червения килим блесна Ким Кардашиян.

Да, това е същата рокля, която Мерилин Монро носи през далечната 1962 година по случай 45-ия рожден ден на американския президент Джон Кенеди. Тогава Мерилин изпява "Happy birthday, Mr President".

И докато някои приветстват появата Кардашиян на червения килим на „Мет Гала“, облечена в оригиналната рокля на Монро, други определят това като „гаф“.

Сред критиците е и самият създател на роклята Боб Маки, който каза, че появата на Кардашиян в култовата дреха е "голяма грешка". Дизайнерът е само на 23 години и едва в началото на кариерата си, когато рисува скицата на роклята - в този период той е асистент на Жан Луис.

„Мисля, че това бе голяма грешка. Мерилин беше богиня. Наистина луда богиня, но богиня. Тя беше просто страхотна. Роклята беше направена за нея. Беше проектирана за нея. Никой друг не трябва да бъде виждан в тази рокля.", каза Маки в разговора с водещата на TCM Алисия Малоун.

82-годишният Маки, както и водещата на TCM, споделят притесненията, че обличането на роклята може сериозно да я увреди - вероятно това бе и причината, поради която Кардашиян се преоблече в реплика на дрехата, след като позира в оригинала.

Малоун отбелязва, че има няколко поразителни прилики между Кардашиян и Монро:

„Можете да направите много паралели между Мерилин Монро и Ким Кардашиян по начина, по който двете се приемат от обществото. Носенето на роклята беше рекламен трик, който свърши работа на Кардашиян. Монро също беше човек, който обичаше да създава сензация, както направи тогава с тази "гола" рокля. Освен това те са жени, които промениха представата за идеалната красота. Мерилин Монро, която не се притесняваше от извивките си, стана много популярна през 50-те години на миналия век. А днес много млади жени се борят да изглеждат като Ким Кардашиян. За добро или лошо, тя също промени представата за идеалната форма на женското тяло."

Мерилин Монро се смята за най-голямата филмова звезда на своето време и може би най-великата икона на 20 век. Холивудската звезда печели почитатели и слава със своята красота и сексапил, но винаги се е борила да бъде възприемана като нещо повече от красиво лице и тяло, да бъде приемана като сериозна актриса, да бъде разбирана и уважавана като интелектуалец, мислител и изпълнител.

Сега обаче една жена, известна с това, че е известна, се подлага на диета, боядисва косата си руса и облича нейната рокля, но осъзнава ли важността на образа на Мерилин Монро – над тези въпроси размишлява Алисия Малоун.

„Мерилин Монро е точно такава бъркотия от противоречия. Тя не е лесна за поставяне в граници и затова притежава такава привлекателност. Не знам какво вижда Ким Кардашиян в самата Мерилин или колко знае за нейната история. Но определено сега Ким ще бъде обвързана с тази рокля, както Мерилин е - така че това ще бъде роклята на Мерилин Монро, която Ким Кардашиян също носи на "Мет Гала"

Роклята от 1962 г. бe закупена на търг през 2016 г. от веригата музеи Ripley’s Believe It or Not, а Ким Кардашиян им благодари за възможността да носи емблематичната дреха. Звездата споделя, че й се наложило да свали около седем килограма, за да може да влезе в тоалета. Темата на модното шоу тази година бе модерен прочит на облеклото от края на 19-ти век - "В Америка: Антология на модата".

"Мет Гала" е най-бляскавото модно събитие в САЩ, организирано от американското модно списание Vogue по идея на неговата главна редакторка Ана Уинтур. Шоуто се провежда в първия понеделник на май. След като бе отменено през 2020 г. заради пандемията, то се проведе през септември миналата година. А през 2022 година бляскавото събитие отново се завърна към обичайния си времеви график.

"Мет Гала" 22 се завърна в първия понеделник на май


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024