Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков обяви, че решението за изгонване на 70 руски дипломати е взето след доклад на МВнР, три доклада от ДАНС и решение на Съвета за сигурност към правителството.

Петков напомни, че в този съвет присъства и представител на президентството, с което даде да се разбере, че Румен Радев не би трябвало да е изненадан от събитията.

Решението на Съвета е взето още на 9 юни, стана ясно от думите му.

"Решението, което се случи вчера, не е мое решение - то е на базата на този съвет, на три доклада на ДАНС, плюс факта, че МВнР отговаря за това. Според мен има неразбиране как това се случи. Тези доклади датират от май, юни, имаме отделни информации от март", каза Кирил Петков преди изслушването в Народното събрание.

Даването на обяснения на закрито заседание беше организирано по искане на БСП, като се наложи да се прекъсне финалното гласуване по бюджета.

Изслушването беше потвърдено след дълги спорове в пленарната зала, защото Мирослав Иванов изчакваше потвърждение дали Петков и председателят на ДАНС Пламен Тончев ще могат да говорят пред депутатите още днес.

Това забавяне доведе до обвинения за нарушаване на конституцията от страна на председателстващия НС, който се опитваше да стикова графика на парламента с този на призованите лица.

В крайна сметка 216 гласа "За" и нито един против и въздържал се одобриха решението да се спре временно работата по бюджета, за да се проведе закрито изслушване на премиера и председателя на ДАНС.

Напрежението възникна от това, че председателстващият Мирослав Иванов помоли депутатите да продължат гласуването по текущия дневен ред, преди да реши дали да включи предложението на БСП в дневния ред. С това той провокира Десислава Атанасова да го заплаши, че "за втори път ще бъде поискана вашата оставка".

Иванов защити позицията си с това, че правилникът не го задължава да прекрои дневния ред по време на текущо обсъждане на законопроекти.

След още няколко гласувания по бюджета обаче проблемът отново беше повдигнат - този път от Ива Митева (ИТН).

Тя прочете текст от конституцията, който казва, че "Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси".

"Все пак трябва да проверя каква е възможността, в колко часа могат да дойдат днес или евентуално утре, и тогава да гласуваме", беше отговорът на Иванов.

От ГЕРБ отново заплашиха, че "няма да има достатъчно ред в пленарната зала и ще има серия от процедури от парламентарните групи, с което рискувате законът за държавния бюджет да се провали".

Иванов отново поиска отлагане на решението, но апострофите от депутатите продължиха - и от ИТН, и от БСП, и от ДПС.

"Очевидно цялата зала иска изслушването на министър-председателя и председателя на ДАНС. Това не е приумица на един или друг народен представител, нито на една или друга парламентарна група. Това е безпрецедентен случай в историята на дипломацията въобще и целият народ е настръхнал. Ние трябва да имаме информация. Упражнете правото си, без да питате премиера до 20 минути какво може да направи. Тогава всичко ще е ОК", каза Йордан Цонев от ДПС.

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024