Кирил Петков: Около 20 души са в основата на корупцията в България

Премиерът Кирил Петков призова симпатизантите на управляващата коалиция за "достатъчно търпение" по повод реформата в съдебната власт и смяната на главния прокурор.

"Мои приятели ме питат: "Месец и половина мина, къде са арестите, какво се случва?". Да, ние правим разследванията, но нямаме право да ги направим извън рамките на закона. Затова трябва да си подготвим доказателствата, и когато сме готови с това, да излезем. Но едно ви гарантирам, оттук нататък няма да има човек над закона и няма да има някой, който да ми се обади и да каже "Този човек не трябва да се пипа", каза Петков пред журналисти след изслушването си в от мониторинговата група в Комисията LIBE на Европейския парламент.

Петков заяви, че "хората, които стоят в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека".

Без да ги назовава поименно, той веднага насочи вниманието към най-големите кредити, които Българската банка за развитие е раздавала до 2021 г., като спомена изрично данните за четири фирми, свързани с Делян Пеевски.

Петков обяви още, че е изненадан как депутатът от ДПС, който е поставен под финансови санкции от САЩ заради корупция, продължава да продава имоти в България.

"Най-лошото би било да направим грешки и да не съберем реалните доказателства, а накрая и държавата да им плати обяда. Това няма да се случи. Ние сме много внимателни, защото ако прибързаме, има точно тази опасност - тези хора да останат на свобода и да не можем да им вземем истинските средства", каза той.

Петков отказа да се ангажира със срокове за резултати в съдебната власт, като посочи, че ако управляващата коалиция имаше 2/3 от депутатските места в парламента, е можел да обещае промените да се случат "до седмици". Изборът на нови членове на ВСС изисква именно такова мнозинство, което означава, че правителството ще трябва да търси подкрепа от опозиционните партии за предстоящите смени.

На въпроса дали има доверие в службите за сигурност, Кирил Петков отговори, че вижда волята на най-високо ниво в лицето на председателя на ДАНС.

"Проблемът е, че кадруването надолу се е случвало във всички тези години. Не мисля, че има много случайни хора по всички етажи на службите", каза министър-председателят.

Той иронично даде за пример "голямата случайност", че Сотир Цацаров изпреварващо обяви, че ще подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ точно преди ДАНС да отнеме допуска му до класифицирана информация.

"Случват се такива аномалии, но фактът, че в ДАНС не се поколебаха да го направят, беше добър пример на реални действия, а не празно говорене", каза той.

"Единственото, което ни трябва в момента е достатъчно търпение на всички наши избиратели - да не се фрустрират, ние сме на месец и половина. От сутрин до месец работим целенасочено това да се случи. Просто и процесът е важен, защото ако го направим по грешния начин, дори резултатите да са позитивни, пак не постигаме това, което искаме", каза още Кирил Петков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024